ΚΥΠΡΟΣ

Eπιστολή Λιλλήκα στα κόμματα: Να στηρίξουμε τον Τσίπρα

Eπιστολή Λιλλήκα στα κόμματα: Να στηρίξουμε τον Τσίπρα

Επιστολή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με την οποία τις καλεί σε μια κοινή εκδήλωση στήριξης της προσπάθειας του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, όπως δήλωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή.

«Είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να του ευχηθούμε καλή επιτυχία αλλά και καλή δύναμη, γιατί θα χρειαστεί τη δύναμη και τις αντοχές σ' αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια που έχει αναλάβει», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι «όπως ξέρετε έχουμε κοινές προσεγγίσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πρώτιστα όσον αφορά το μνημόνιο και την αντίθεση και του ιδίου αλλά κι εμάς σε προσεγγίσεις λιτότητας, αλλά και στα μνημόνια της Τρόικας που καταργούν τη δημοκρατία και επιβάλλουν στους λαούς αποικιοκρατία χρέους».

Γι' αυτό, είπε, «έχουμε κι ένα λόγο περισσότερο να στηρίξουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό σ' αυτή του την προσπάθεια».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι «αποστέλλουμε επιστολή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου καλώντας τις σε μια κοινή εκδήλωση, σε μια εκδήλωση των πολιτών για να στηρίξουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην προσπάθειά του στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Παρόμοιες συγκεντρώσεις, είπε, θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξέφρασε τη θέση ότι «έχουμε υποχρέωση ως Κύπρος να σταθούμε στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού, και γιατί μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί με την Ελλάδα, αλλά και γιατί από την επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους με όρους και προϋποθέσεις που να επιτρέπουν την ανάπτυξη, η πρώτη χώρα που θα επωφεληθεί από μια τέτοια επιτυχία θα είναι η Κύπρος».

Παράλληλα, είπε, «εκφράσαμε την άποψη ότι είναι καιρός να συνδιαμορφωθεί μια πανεθνική στρατηγική γιατί οι κίνδυνοι και οι απειλές στα εθνικά θέματα προέρχονται από τον ίδιο εχθρό που λέγεται Τουρκία, εις δε τα οικονομικά ζητήματα φάνηκε και στο παρελθόν πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα μας».

Εκφράσαμε, πρόσθεσε, «την ετοιμότητα μας στο βαθμό που μπορούμε και με τις εμπειρίες μας να βοηθήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια», για την οποία ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον ίδιο «έδειξε άμεση ανταπόκριση». Προς αυτό έκανε λόγο για πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού δημιουργίας μια δεξαμενή σκέψης με στόχο την πρόβλεψη των εξελίξεων και τη διαμόρφωση ενεργειών αντίδρασης και δράσης έτσι ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί που θα στοιχίζουν στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι θα υπάρξει ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο ίδιος, κατά την οποία, όπως είπε, θα καταθέσει και την εισήγησή του για το Κυπριακό αφού θα την έχει πρώτα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενό της, είπε ότι η πρόταση στηρίζεται πάνω στη φιλοσοφία που εξέφρασε το «διεκδικούμε», ξεφεύγει από την πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων και εδράζεται πάνω σε μια φιλοσοφία ότι για να αλλάξει πολιτική η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις