ΚΥΠΡΟΣ

Μηνύματα Συλικιώτη στην Άγκυρα για κυπριακό και ενέργεια

Μηνύματα Συλικιώτη στην Άγκυρα για κυπριακό και ενέργεια

Την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας των κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης σε διακοινοβουλευτικό σεμινάριο για την ενέργεια στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συνεργασία είναι σημαντικό να μην γίνονται προκλητικές και παράνομες ενέργειες που να προκαλούν ένταση αλλά να υπάρξουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Κατά την παρέμβασή του στο σεμινάριο στην Άγκυρα, ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Επεσήμανε ότι ήδη ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες προχωρούν σε φιλόδοξες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και τη Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή κοιτάσματα φυσικού αερίου πέραν των 1200 δις κυβικών μέτρων. Ωστόσο, είπε, εξίσου σημαντικό είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως υπάρχουν ήδη συμφωνίες και συγκλίσεις για το πως θα γίνεται στο μέλλον η διαχείριση των υδρογονανθράκων και των εσόδων του με τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ανέφερε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες, κάτι που προϋποθέτει την απόσυρση της τουρκικής NAVTEX με την οποία δεσμεύονται παράνομα περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως με την λύση του Κυπριακού η Κύπρος θα μπορεί να προμηθεύει αέριο και στην Τουρκία για τις ανάγκες της, τονίζοντας ότι η επίτευξη ειρήνης στην περιοχή θα είναι προς όφελος όλων καθώς θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην οικονομική ευημερία των λαών όσο και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις