ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε σύγκρουση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με φόντο γνωστή εταιρεία

Κύπρος: Σε σύγκρουση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με φόντο γνωστή εταιρεία

Τα πάνω- κάτω στο πολιτικό σκηνικό έχει φέρει το γεγονός ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι αστυνομικές έρευνες, από τις οποίες θα διαφανεί κατά πόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία FOCUS του κ. Μιχάλη Ζολώτα.

Το θέμα απασχολεί και σήμερα με ρεπορτάζ και σχόλια τις κυπριακές εφημερίδες. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αναμένουν την ενημέρωση του γενικού εισαγγελέα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξαπολύουν εναντίον τους λεκτικά πυρά.

Ιδιαίτερα συγκρουσιακό είναι το κλίμα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζει ότι τα δύο κόμματα χρησιμοποίησαν τα χρήματα στην προσπάθεια τους να μην επανεκλεγεί το 2008 στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το ΑΚΕΛ απαντά με αιχμές για τους τρόπους χρηματοδότησης του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την προεκλογική περίοδο του 2003. «Τι είδους λογική είναι αυτή που υπαινίσσεται πως η Λαϊκή Τράπεζα συνωμότησε με άλλους για να απομακρύνει από την εξουσία τον ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, που τη συμβούλευε νομικά» διερωτάται το ΑΚΕΛ και προσθέτει:

«Στηρίξαμε τον Τάσσο Παπαδόπουλο για εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2003 και γνωρίζουμε τις πηγές άντλησης εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία και πώς αυτά δαπανήθηκαν».

Το ΔΗΚΟ κατηγορεί το ΑΚΕΛ για «εκνευρισμό σχετικά με την υπόθεση της Focus και επιστράτευση ατεκμηρίωτων και αστείων ισχυρισμών». Το ΑΚΕΛ, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που το φέρουν να έχει γίνει λήπτης εμβάσματος ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να παραδέχονται πως στο παρελθόν ακολουθούνταν κακές πρακτικές από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, στελέχη σημειώνουν πως έχουν γίνει σχετικές βελτιώσεις στο ζήτημα της διαφάνειας. Το ΑΚΕΛ, αποφάσισε να γίνει δημόσια η συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, ενώ ο ΔΗΣΥ έχει επιστρέψει στη διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής το ποσό των 50.000 ευρώ που έχει εντοπίσει στον λογαριασμό του.

Σχετικές ειδήσεις