ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Καυτό καλοκαίρι...με επανέναρξη συνομιλιών

Κυπριακό: Καυτό καλοκαίρι...με επανέναρξη συνομιλιών

Η άφιξη Αιντε στην Κύπρο στις 6 Απριλίου σηματοδεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς τα ΗΕ εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την παράνομη Navtex. Μάλιστα, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προβεί σε νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Η 7η Απριλίου, η επομένη δηλαδή της άφιξης Αιντε στην Κύπρο αλλά και της λήξης της τουρκικής Navtex, θεωρείται, εκτός απροόπτου, η μέρα ανακοίνωσης της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ αναμένεται να καθορίσει την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

Όπως ανέφερε πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπάρχει εκτίμηση από τα ΗΕ και διεθνείς παράγοντες ότι η Άγκυρα δεν θα ανανεώσει τη Navtex. Όμως, πρόσθεσε, «αναμένουμε να έχουμε μπροστά μας πραγματικά δεδομένα για να τοποθετηθούμε».

Η Λευκωσία φαίνεται να έχει λάβει και διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «υπάρχουν λεκτικές και προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η μη ανανέωση της Navtex θα υφίσταται και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν τον Οκτώβριο, με τα καυτά θέματα όπως το περιουσιακό και το εδαφικό να τίθενται πρώτα στο τραπέζι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η διαδικασία θα είναι σύντομη με τα ΗΕ να καταθέτουν γεφυρωτικές προτάσεις, οι οποίες όμως δεν θα είναι μεν δεσμευτικές, αλλά θα έχουν στίχο τη σμίκρυνση του χάσματος, ώστε να μπορέσουν οι δυο πλευρές να περάσουν στο κρισιμότερο στάδιο, αυτό του πάρε-δώσε.

Πάντως, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «το πόσο σύντομη θα είναι η διαδικασία, θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει οτι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς οτι το Μπαρμπαρός αποχώρησε λόγω του τερματισμού των γεωτρήσεων από την ENI.

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις