ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δεν έχει αποφασιστεί η επιστροφή διαπραγματεύσεων

Κυπριακό: Δεν έχει αποφασιστεί η επιστροφή διαπραγματεύσεων

Η εξέλιξη του θέματος με την τουρκική NAVTEX (που λήγει στις 6 Απριλίου) θα είναι καθοριστική για το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση της παράνομης Navtex.

«Εμείς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας δεδομένα, έτσι ώστε να γίνει συγκεκριμένη τοποθέτηση, να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής των συνομιλιών γίνονταν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

"Υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλομένους, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων" τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Navtex δεν θα ανανεωθεί, διότι έφυγε το τρυπάνι της ΕΝΙ από το οικόπεδο 9 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδατε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή και άρα δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης του αιτήματος της Τουρκίας που ήταν να τερματιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τερματίσει και η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες».

Τέλος, σε ερώτηση για το πόσο σημαντικό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, στις 19 Απριλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Είναι μια σημαντική διαδικασία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή, αλλά εμείς θα συνομιλήσουμε με αυτόν που θα επιλέξουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Δεν τίθεται θέμα με οποιονδήποτε τρόπο είτε και δημόσια, να εκφράσουμε την όποια επιθυμία».

Σχετικές ειδήσεις