ΚΥΠΡΟΣ

Αντιδράσεις για δηλώσεις Χάσικου περί φορολογίας ακινήτων

Αντιδράσεις για δηλώσεις Χάσικου περί φορολογίας ακινήτων

Να αποφεύγονται δηλώσεις που δεν συνάδουν με τα πραγματικά γεγονότα και υποσκάπτουν τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καλεί την Κυβέρνηση η Βουλή, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου αναφορικά με τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, η Βουλή σημειώνει πως δεν είναι δυνατό να «επιθέτει σφραγίδα» επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων, αλλά έχει υποχρέωση να τα εξετάζει ενδελεχώς μέσα στον αναγκαίο εύλογο χρόνο.

Με ανακοίνωση, η Βουλή των Αντιπροσώπων διευκρινίζει ότι τα τρία σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή την Πέμπτη, 2 Ιουλίου, δηλαδή μία μόλις εβδομάδα πριν από την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του σώματος, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τα εν λόγω νομοσχέδια, σκοπός των προτεινόμενων νομοθεσιών είναι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου το οποίο διέπει την ακίνητη περιουσία, με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε σχέση με τις επιβλητέες φορολογίες και άλλα τέλη επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, την καθιέρωση ενός λιγότερου στρεβλωτικού και πιο αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος και την ενθάρρυνση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όπως καθίσταται κατανοητό, για τη μελέτη τέτοιων νομοθετημάτων, τα οποία εκτός του ότι είναι θεσμικής φύσεως, άπτονται επίσης σοβαρότατων οικονομικών και άλλων κοινωνικών πτυχών επηρεάζοντας πολυποίκιλα το φορολογούμενο πολίτη, θα πρέπει να παρέχεται στη νομοθετική εξουσία ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος ενδελεχούς και εις βάθος συζήτησής τους. Αντί αυτού, όπως γίνεται αντιληπτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάθεση εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας των υπό αναφορά νομοσχεδίων στη Βουλή, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει γίνει εντός λογικών χρονικών περιθωρίων τέτοιων τα οποία να παρείχαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στο σώμα ευρύτερα έστω και τον ελάχιστο αναγκαίο χρόνο συζήτησής τους» σημειώνει η Βουλή.

Επισημαίνει δε ότι «κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας οποιεσδήποτε δηλώσεις ή αναφορές, οι οποίες όχι μόνο δεν συνάδουν με τα πραγματικά γεγονότα, αλλά υποσκάπτουν ταυτόχρονα τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των δύο εξουσιών επ’ ωφελεία του γενικότερου συμφέροντος».

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι δυνατό να «επιθέτει σφραγίδα» επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Έχει υποχρέωση να τα εξετάζει ενδελεχώς μέσα στον αναγκαίο εύλογο χρόνο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις