ΚΥΠΡΟΣ

ΕΚΤ: Ξεκίνησε την αγορά κυπριακών κρατικών τίτλων

ΕΚΤ: Ξεκίνησε την αγορά κυπριακών κρατικών τίτλων

Τον δεύτερο κύκλο αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές άρχισε χθες 7/10,η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είχε αγοράσει μέχρι τον Σεπτέμβριο κρατικά ομόλογα αξίας €98 εκατ. που αντιπροσωπεύουν το 7,5% του επιλέξιμου ποσού €1,3 δισ. για τα κυπριακά κρατικά ομόλογα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποσκοπεί στην παροχή νομισματικών μέτρων στήριξης για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την τάση μιας παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη ποσοστού πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκης Στυλιανού, η ενέργεια αυτή αποτελεί επακόλουθο της θετικής έκβασης της αξιολόγησης του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP.

Μετά την απόφαση του συμβουλίου διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και, κατόπιν και της αντίστοιχης απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο με θετική έκβαση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωσύστημα πραγματοποίησε αγορές κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πλαίσιο του PSPP, τον Ιούλιο 2015.

«Η συμπερίληψη των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα αγορών αναμένεται να συνεχίσει να έχει άμεσα οφέλη για την Κύπρο, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έμμεσα, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής. Από τον Ιούλιο, όταν τα κυπριακά ομόλογα έγιναν επιλέξιμα, έχει αγοραστεί ποσό €98 εκατ. μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με μέση διάρκεια τα 5,24 έτη.

Γενικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 343,34 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η μέση χρονική διάρκεια ήταν 7,99 έτη. Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την 30ή εβδομάδα εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους €122,8 δισ. και στην αγορά ABS, ύψους €13,1 δισ.

Λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την περιοχή της Ευρωζώνης παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τα οποία με τη σειρά τους ασκούν καθοδικές πιέσεις στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια. Χθες το δεκαετές κυπριακό ομόλογο είχε απόδοση 3,16%, της Ιταλίας 1,68%, της Ισπανίας 1,82%,της Ιρλανδίας 1,16%, της Γαλλίας 0,97%, της Γερμανίας 0,59% και της Ελλάδας 7,64%.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις