ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Εγγραφο-φωτιά στη Κομισιόν για το Κυπριακό με αφορμή το χαλούμι...

Κατεχόμενα: Εγγραφο-φωτιά στη Κομισιόν για το Κυπριακό με αφορμή το χαλούμι...

Έγγραφο του ψευδοκράτους προς την Ε.Ε., το οποίο εξασφάλισε η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" όχι μόνο χαρακτηρίζει «πλήρως απαράδεκτη» (totally unacceptable) την πρόταση της Κομισιόν, στη βάση της πολιτικής συμφωνίας Γιούνκερ-Αναστασιάδη-Ακιντζί, αλλά φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι εάν δεν ενσωματώσουν στο κείμενο τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, τότε κινδυνεύουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού!

Οι προειδοποιήσεις του ψευδοκράτους προς την Ε.Ε., παραπέμπουν και σε «επικείμενη κρίση» για το χαλούμι, καλώντας την Κομισιόν να μην προχωρήσει στη βάση των προτάσεων που υπέβαλε και να διαβουλευθεί εκ νέου με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να προληφθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υιοθετώντας ύφος κράτους-μέλους της Ε.Ε., το έγγραφο του ψευδοκράτους αξιώνει, μεταξύ άλλων, όπως οι κατοχικές αρχές εγκρίνουν τον οργανισμό τυποποίησης του χαλουμιού στα κατεχόμενα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την αρμοδιότητα που έχει επί του προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία, (νόμιμο κράτος-μέλος της ενωμένης Ευρώπης).

Το έγγραφο του ψευδοκράτους, το οποίο ετοιμάστηκε από τους συμβούλους του κ. Ακιντζί, κατόπιν συνεννόησης με τον τ/κ ηγέτη στα τέλη Ιουλίου (μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στη Κύπρο), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εάν η Κομισιόν δεν απόσχει από την προώθηση των δύο αυτών διαδικασιών (σ.σ. για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και για την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής), θα καταστρέψει την ευκαιρία της να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο νησί και θα καταστήσει αδύνατη τη θετική συμβολή της στις υφιστάμενες απευθείας διαπραγματεύσεις».

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, το τ/κ έγγραφο επισημαίνει προς τις Βρυξέλλες ότι «πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι θα λάβετε τα αναγκαία βήματα για να αποτρέψετε την προώθηση των υφιστάμενων προτάσεων της Κομισιόν, ούτως ώστε να μπορέσουν να λάβουν χώρα επιπλέον διαβουλεύσεις και να μπορέσει να προληφθεί μια επικείμενη κρίση».

Παράλληλα, φροντίζει να υποδείξει ότι «η υφιστάμενη πρόταση (σ.σ. της Κομισιόν), μπορεί μόνο να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, να καταστρέψει την εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε μεταξύ των μερών και να προκαλέσει ένα εμπόδιο στη μελλοντική πρόοδο».

omi apeili gia to rolo tis komision sto kypriako to challoumi th

Με άλλα λόγια, εάν κατά τον κ. Ακιντζί, οι Βρυξέλλες δεν ράψουν ακριβώς στα μέτρα του ψευδοκράτους τις προτάσεις τους για το χαλλούμι και για τη τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τότε θα απολέσουν τον όποιον ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Και επιπλέον, θα προκληθεί «κρίση».

Είναι προφανές ότι οι υποδείξεις της τ/κ πλευράς προς τις Βρυξέλλες, προσλαμβάνουν χαρακτήρα ωμής απειλής, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, οι οποίοι παρατίθενται στο έγγραφο δύο σελίδων που απέστειλε το ψευδοκράτος στην έδρα της Ε.Ε:

1.Όπως επισημαίνει το έγγραφο του κ. Ακιντζί, «υπό την Πράξη Προσχώρησης το 2003, το βόρειο τμήμα της νήσου βρίσκεται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου των ελληνοκυπριακών Αρχών. Συνεπώς, μια μονομερής ανάθεση σε έναν μηχανισμό ελέγχου από τους Ελληνοκυπρίους, χωρίς να ζητείται η συμμετοχή και η έγκριση των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ή αμερόληπτα για όλους τους παραγωγούς, σε όλη την επικράτεια της νήσου».

Από την αναφορά αυτή του εγγράφου συνάγεται ευθέως ότι ο κ. Ακιντζί επιδιώκει διαμοιρασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετοχή και του ψευδοκράτους στην άσκησή τους.

2.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τουρκικό έγγραφο, «συμφωνήσαμε (σ.σ. δηλαδή το ψευδοκράτος και η Κομισιόν) να έχουμε μια πρόβλεψη για τον ρόλο της Κομισιόν στην ανάθεση του μηχανισμού ελέγχου», σε σχέση με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, υποκαθιστώντας δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ως κράτος-μέλος είναι η μόνη αρμόδια και έχει ήδη προχωρήσει στον διορισμό του οργανισμού Bureau Veritas (για τυποποίηση του χαλλουμιού, τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα).

Το έγγραφο του ψευδοκράτους, αναφέρει μάλιστα ότι σε προηγούμενο προσχέδιο της Κομισιόν υπήρχε ρήτρα για «προηγούμενη έγκριση» (prior endorsement) εκ μέρους των Βρυξελλών του μηχανισμού ελέγχου που προτάθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που ικανοποιούσε την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το τ/κ σημείωμα, η Κομισιόν αρκείται πλέον σε ένα ρόλο απλής επιβεβαίωσης (confirmation) του οργανισμού τυποποίησης του χαλλουμιού, κάτι που απορρίπτει το ψευδοκράτος.

3. Το ψευδοκράτος αξιώνει όπως οι προτάσεις της Κομισιόν επιτρέπουν την εξαγωγή χαλουμιού, όχι μόνο στις χώρες της Ε.Ε, αλλά και σε τρίτες χώρες, επιδιώκοντας προφανώς έμμεση νομιμοποίηση από τις Βρυξέλλες της παράνομης πρακτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα για απευθείας εμπόριο με χώρες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.

Γίνεται κατανοητό ότι η προειδοποίηση της τουρκοκυπριακής πλευράς προς την Κομισιόν και η απόρριψη της πρότασης των Βρυξελλών για το χαλλούμι ως «πλήρως απαράδεκτης», δημιουργεί νέα δεδομένα στην αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατοχύρωση του χαλουμιού/hellimως ΠΟΠ και θέτει σε δεύτερη μοίρα τις έξι συνολικά ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για την κατοχύρωση του προϊόντος (Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Blame game κατά Λευκωσίας

Παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά τορπιλίζει ουσιαστικά την προσπάθεια για συμφωνία επί του χαλλουμιού/hellim, όπως ευθέως προκύπτει από την επιστολή που στάλθηκε προς την Κομισιόν, κύκλοι των Βρυξελλών και όχι μόνο, επιχειρούν εργολαβικά να μεταθέσουν τις ευθύνες στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες και τεχνοκράτες στην έδρα της Ε.Ε «παπαγαλίζουν» ότι η κίνηση της Λευκωσίας να ζητήσει τέσσερις τροποποιήσεις επί των προτάσεων της Κομισιόν για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (βλέπε διπλανή στήλη), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να πουν λέξη για τις αξιώσεις που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και τις απειλές που εκτοξεύει, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τις προοπτικές συμφωνίας επί του χαλλουμιού/hellim.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η προειδοποιητικού χαρακτήρα επιστολή της τουρκοκυπριακής πλευράς προς την Κομισιόν, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φ», προηγήθηκε των προτάσεων που υπέβαλε η Λευκωσία για τροποποίηση της πρότασης των Βρυξελλών σε τέσσερα σημεία.

Λευκωσία: Τέσσερις τροποποιήσεις

Τέσσερις τροποποιήσεις επί των προτάσεων της Κομισιόν για το χαλούμι/hellim ζητά η Λευκωσία, κατόπιν και γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία διαπίστωσε ότι κάποιες ενέργειες των Βρυξελλών θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1. Η Λευκωσία ζητά όπως η κατοχύρωση του χαλουμιού/hellim ως ΠΟΠ γίνει ταυτόχρονα με την τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να διασφαλιστεί ότι το εμπόριο του προϊόντος θα διεξάγεται μέσω των νόμιμων λιμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξαγωγές του χαλλουμιού/hellim θα μπορούν να γίνονται και απευθείας, νομιμοποιώντας στην ουσία το «απευθείας εμπόριο» από το ψευδοκράτος, κάτι που θα οδηγήσει σε ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

2. Με τη δεύτερη τροποποίηση που ζητά η Λευκωσία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η αίτηση για κατοχύρωση του χαλουμιού/hellim ως ΠΟΠ θα αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο προϊόν και όχι όλα τα προϊόντα για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να υποβάλει ανάλογες αιτήσεις στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν επιχειρεί να προ-δεσμεύσει τη Λευκωσία σε μια δικοινοτική διαδικασία, όχι μόνο επί του χαλλουμιού, αλλά επί όλων των προϊόντων για τα οποία ενδέχεται να υποβληθεί πρόταση κατοχύρωσής τους ως ΠΟΠ, εγκαθιδρύοντας μια δικοινοτική πολιτική προσέγγιση σε ένα ζήτημα που εμπίπτει αυστηρώς στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.

3. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιφυλάξεις για την πρόνοια υποβολής εξαμηνιαίων εκθέσεων από τον οργανισμό τυποποίησης του χαλουμιού, όχι μόνο προς τις κυπριακές Αρχές, αλλά και προς την Κομισιόν.

4. Το τέταρτο σημείο των κυπριακών επιφυλάξεων αφορά στην προσπάθεια των Βρυξελλών να αποκομίσουν εκτελεστικό ρόλο στην εφαρμογή του κεκτημένου, κάτι που ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν εκφράζει δυσφορία για την προσπάθεια της Λευκωσίας να εξασφαλίσει τροποποιήσεις επί της πρότασης για το χαλλούμι και επί της εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την τ/κ κοινότητα, Μικαέλα Ντι Μπούτσι, εμφανίζεται αρνητική στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Λευκωσίας, ενώ στην ίδια γραμμή φέρεται να κινείται και το Γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αντίθετα, επιδεικνύουν κατανόηση στα αιτήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία είχε προειδοποιήσει την Κομισιόν, διά του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. εάν οι προτάσεις των Βρυξελλών έθιγαν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Κυπριακή Κυβέρνηση έμεινε για άλλη μια φορά στα λόγια.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ Παύλος Ξανθούλης (Ανταπόκριση από Βρυξέλλες)

Σχετικές ειδήσεις