ΚΥΠΡΟΣ

Αύξηση των προσφύγων που φτάνουν στην Κύπρο

Αύξηση των προσφύγων που φτάνουν στην Κύπρο

Οι ροές ανθρώπων προς το νησί θα αυξηθούν, προειδοποίησε σήμερα ο μη-κυβερνητικός οργανισμός Future Worlds Centre σε σεμινάριο που πραγματοποίησε στη Λευκωσία υπό την αιγίδα της γερμανικής Πρεσβείας για την προσφυγική κρίση, τις εξελίξεις και την κατάσταση στην Κύπρο.

Παράλληλα, όπως ελέχθη, επειδή πρόκειται για ξεκάθαρα προσφυγική κρίση, σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου αναμένεται να λάβουν θετική απάντηση στο αίτημά τους για διεθνή προστασία η οποία έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Την κατάσταση αυτή καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να χειριστεί με βάση ένα σύστημα υποδοχής και ένταξης προσφύγων το οποίο φέρει σοβαρές αδυναμίες, όπως αναφέρθηκε.

Στην ομιλία της, η Υπεύθυνη του Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Future Worlds Centre, Κορίνα Δρουσιώτου, είπε ότι το FWC είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέσω του Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία 10 χρόνια στο πεδίο των προσφυγικών θεμάτων.

Η Κύπρος, είπε, παρά το γεγονός της εγγύτητας στη Συρία, συνεχίζει να αποτελεί προορισμό για ένα μικρό αριθμό προσφύγων, και μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει αφίξεις μεγάλου αριθμού προσφύγων όπως η Ελλάδα, Ιταλία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφερε, έχει βιώσει και από κοντά τις διασώσεις προσφύγων από τη θάλασσα, ευτυχώς επιτυχώς και χωρίς θύματα, γεγονός για το οποίο οι εμπλεκόμενες Αρχές σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια, επεσήμανε.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την παρούσα χρονιά, είπε, υπήρξε το ποσοστό αναγνώρισης το οποίο αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας το 73,4% σε πρώτο βαθμό και 53% στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, ενώ το 2013 μιλούσαν για ποσοστό αναγνώρισης στο 3% το 2013 και 4% το 2014. Ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγείται το καθεστώς του πρόσφυγα, αντί της επικουρικής προστασίας, επίσης αυξήθηκε σημαντικά το 2015, με το καθεστώς αυτό να χορηγείται από την Υπηρεσία Ασύλου στο 10,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με 4,1% το προηγούμενο έτος.

Μια σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες ασύλου στην Κύπρο, είπε η κ. Δρουσιώτου, είναι η έγκριση από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο του νόμου για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστήριο, το οποίο θα πάρει τη θέση του Ανωτάτου Δικαστήριο στη διαδικασία ασύλου για τη πρωτοβάθμια δικαστική επανεξέταση επί αποφάσεων ασύλου.

Στα θέματα υποδοχής των προσφύγων, είπε, έχουμε δει για πρώτη φορά το Κέντρο Υποδοχής της Κοφίνου από τότε που επεκτάθηκε να λειτουργεί με σχεδόν πλήρη χωρητικότητα. Δυστυχώς το γεγονός αυτό συνέπεσε στο κενό μεταξύ των προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τη λειτουργία του Κέντρου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό που βεβαίως εγείρει πλειάδα προβλημάτων. Παράλληλα παρατηρούν με ιδιαίτερη ανησυχία την πλειοψηφία των αιτητών ασύλου να διαμένουν εκτός του κέντρου, σε αντίξοες συνθήκες, να λαμβάνουν κρατική στήριξη, η οποία έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά.

Όσο αφορά τις αναδιατυπωμένες Ευρωπαϊκές Οδηγίες επί των διαδικασιών ασύλου και συνθηκών υποδοχής, δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει η προθεσμία ενσωμάτωσης από τις 20 Ιουλίου. Εν όψει αυτού η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητικές επιστολές στη Δημοκρατία για παράβαση του κεκτημένου.
Φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε ακόμα μια καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρόμοια με τη καταδίκη του 2010 σχετικά με την κράτηση αλλά και τις διαδικασίες ασύλου, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα λάβει 72 εκατ. Ευρώ από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη και διαχείριση του ασύλου. Μια καλύτερη, πιο μελετημένη και ορθολογική διαχείριση αυτών των κονδυλίων, σημείωσε η κ. Δρουσιώτου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία να βελτιωθούν τα κενά που υπάρχουν.

Ο Κοινωνικός Σύμβουλος του Future Worlds, Μάνος Μαθιουδάκης, σε ομιλία του την οποία ανέγνωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, είπε ότι παρά τα χαμηλά νούμερα, η εκτίμηση είναι ότι οι ροές ανθρώπων προς το νησί θα αυξηθούν, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2014 βλέπουμε ότι αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν και την ταυτόχρονη και απρόσμενη άφιξη από θάλασσας πολλών δεκάδων ανθρώπων. Επιπλέον ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για μία ξεκάθαρα προσφυγική κρίση, σημαντικός αριθμός αιτητών αναμένεται να λάβουν θετική απάντηση στο αίτημα τους για διεθνή προστασία η οποία έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ο κ. Μαθιουδάκης είπε ότι “την κατάσταση αυτή καλείται η Δημοκρατία να τη χειριστεί στηριζόμενη σε ένα σύστημα υποδοχής και ένταξης προσφύγων το οποίο φέρει σοβαρές αδυναμίες”. Προειδοποίησε ότι αν αυτές οι αδυναμίες δεν μετριαστούν θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής διαβίωση στη βάση της διαπίστωσης των προσωπικών αναγκών του ατόμου και ουσιαστικών ευκαιριών ένταξης τους με στόχο την κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά το σύστημα υποδοχής, αυτή τη στιγμή οι υλικές συνθήκες παρέχονται βάσει
της σχετικής νομοθεσίας στους αιτητές ασύλου, είτε μέσω της φιλοξενίας τους στο κέντρο υποδοχής στην Κοφίνου είτε μέσω ενός συνδυασμού κουπονιών και μετρητών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Το κέντρο αυτό, ανέφερε, λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και με αναγκαία τη συνδρομή της UNHCR, του FWC και άλλων Μη κυβερνητικών Οργανισμών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ανάθεσης της διαχείρισης του σε ιδιώτη ανάδοχο.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις