Ακιντζί: Καμία λύση χωρίς τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί

Ακιντζί: Καμία λύση χωρίς τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί

Η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε συνέντευξη του στην Τζουμχουριέτ.

Πιο συγκεκριμένα ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως, «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει την ρητορική. Μηδέν στρατός και εγγυήσεις», είπε και συνέχισε:

«Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη και 57 χρόνια μετά. Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού. Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και προσέθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%».

Απαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία, «αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.