ΚΥΠΡΟΣ

Ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Με πρόγευμα εργασίας και την καθιερωμένη φωτογράφιση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ξεκίνησαν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην έπαυλη "Greentree Estate" της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης.

Οι τρεις πλευρές (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ηνωμένα Έθνη) άρχισαν «νέο γύρο» διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις σε ζητήματα του Κυπριακού, όπως το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την ιθαγένεια. Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν αναμένονται μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και του βοηθού γ.γ. αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ ο Μπαν Κι-μουν θα διαβάσει την Τρίτη το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τη δήλωση που θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και όχι αύριο το βράδυ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί