ΚΥΠΡΟΣ

«Ποδήλατο εν δράσει»

«Ποδήλατο εν δράσει»

Από το Νοέμβριο λειτουργεί το πρόγραμμα «Ποδήλατο εν δράσει», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες και επισκέπτες της Λευκωσίας να μετακινηθούν με οικονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον χρησιμοποιώντας το ποδήλατο.


Οι δήμοι της Λευκωσίας προχώρησαν σε συνεργασία για την εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Κύπρου του ελληνικού συστήματος EasyBike, ενός σύγχρονου συστήματος αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων 3ης γενιάς.

Μάλιστα το φθινόπωρο του 2011 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 350 ποδηλάτων και 27 σταθμών μίσθωσης που τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία, καλύπτοντας ολόκληρη την πόλη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε σημεία όπως πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα και κεντρικές πλατείες.

Οι σταθμοί λειτουργούν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε ένα ποδήλατο από κατοίκους και επισκέπτες.

Σύντομα θα ξεκινήσει και η λειτουργία της ηλεκτρονικής κάρτας, την οποία θα χρησιμοποιούν φοιτητές και κάποιες άλλες ομάδες πολιτών.

Την εγκατάσταση ανέλαβε η ελληνική εταιρεία BRAINBOX Πληροφορική, εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στην αυτόματη ενοικίαση ποδηλάτων που έχει εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα σε Κέρκυρα και Ναύπακτο.

Να σημειωθεί πως το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της Λευκωσίας είναι πλήρως αυτοματοποιημέν,ο ενώ παρακολουθείται ηλεκτρονικά από ειδικό λογισμικό διαχείρισης και οι σταθμοί διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης μέσω καμερών.

Οι πολίτες έχουν επικροτήσει την ιδέα, αφού χρησιμοποιούν συστηματικά το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Στο πρόγραμμα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων συμμετέχουν οι Δήμοι Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Στροβόλου, Ιδαλίου, Αγίου Δομετίου, Λατσίων και Έγκωμης.