Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΥΠΡΟΣ

Βίντεο – απάντηση στον Ερντογάν από το ΥΠΕΞ της Κύπρου: «Τα Βαρώσια δεν είναι μέρος για πικνίκ»

Χρήστος Γιαννούλης Χρήστος Γιαννούλης

Με ένα συγκλονιστικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά 24ωρα από τους Ελληνοκύπριους Βαρωσιώτες, που εδώ και 46 χρόνια ζουν μακριά από τον τόπο τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απάντησε στις προκλήσεις Ερντογάν. Αντιδράσεις και από τους Τουρκοκύπριους με σύνθημα «όχι πικινίκ πάνω στον πόνο».

Μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, όπου σχεδιάζει επικοινωνιακές φιέστες και πικνίκ στα Βαρώσια με τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι αντιδράσεις κορυφώνονται.

Η Αθήνα έκανε λόγο για ακραία πρόκληση μέσω επίσημης τοποθέτησης του υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που στην Κύπρο το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Μάλιστα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναδημοσίευσε βίντεο το οποίο έχει δημιουργηθεί από Βαρωσιώτες, και στο οποίο έχει δώσει τη φωνή της η διακεκριμένη αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, για να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον «σουλτάνο».

«Κύριε Ερντογάν, εδώ δεν είναι η πατρίδα σας», αναφέρει στην αρχή του το βίντεο εξηγώντας πως τα Βαρώσια και τα κατεχόμενα στο σύνολό τους δεν αποτελούν μέρος της Τουρκίας όπως προκλητικά υποστηρίζει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, αλλά αποτελούν εδάφη που έχουν κατακτηθεί παράνομα μέσω πολέμου. «Τα Βαρώσια δεν είναι μέρος για πικνίκ», αναφέρει επίσης το συγκλονιστικό βίντεο.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι αντιδράσεις και από την πλευρά των Τουρκοκύπριων. Ενώ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για να τα βρει όλα… έτοιμα ο Ερντογάν και να στήσει φιέστα πρόκλησης, οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν και μάλιστα τα media αναφέρουν πως «Είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους».

Με σύνθημα «όχι πικνίκ πάνω στον πόνο», σε μια πρωτοφανή κοινή δράση, 62 τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα έκαναν δήλωση διαμαρτυρίας για τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας. Μάλιστα σχεδιάζονται και κινητοποιήσεις την Κυριακή, ημέρα επίσκεψης του Ερντογάν στα Βαρώσια, προκειμένου να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η έκταση της διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο του ψευδοκράτους, σε διάγγελμα που έκανε υποστήριξε πως είναι βιώσιμη η λύση των δυο κρατών. «Οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Διαφορετικά όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Δέος: Η ανακάλυψη της χρονιάς στην Αίγυπτο - Δείτε τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι (pics)