ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εφιαλτική πρόβλεψη για το πετρέλαιο: Έλλειψη προσφοράς το 2025

Εφιαλτική πρόβλεψη για το πετρέλαιο: Έλλειψη προσφοράς το 2025
Associated Press

Προς το παρόν, στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά, γεγονός που έχει κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα παρά την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Hollub

Η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσφοράς μέχρι το τέλος του 2025, καθώς ο κόσμος αποτυγχάνει να αντικαταστήσει τα τρέχοντα αποθέματα αργού αρκετά γρήγορα, ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental, Vicki Hollub στο CNBC.

Περίπου το 97% του πετρελαίου που παράγεται σήμερα ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα, είπε. Ο κόσμος έχει αντικαταστήσει λιγότερο από το 50% του αργού που παράγεται την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε η Hollub. Και συνέχισε: «Είμαστε σε μια κατάσταση τώρα όπου σε μερικά χρόνια θα έχουμε πολύ μικρή προσφορά».

Προς το παρόν, στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά, γεγονός που έχει κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα παρά την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Hollub. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα έχουν αντλήσει ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται εν μέσω της εύθραυστης οικονομίας της Κίνας.

Ωστόσο, οι προοπτικές προσφοράς και ζήτησης θα αντιστραφούν μέχρι το τέλος του 2025, δήλωσε ο Hollub. «Η αγορά είναι εκτός ισορροπίας αυτή τη στιγμή, αλλά και πάλι, αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα», δήλωσε ο Hollub. «Αλλά θα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα εφοδιασμού», σημείωσε.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025 σε μια σταθερή οικονομία στην Κίνα, ξεπερνώντας την αύξηση της παραγωγής αργού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εκτός του καρτέλ. Η πρόβλεψη συνεπάγεται έλλειμμα εφοδιασμού, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ δεν συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή προχωρήσει σε αύξηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου ολοκλήρωσαν το 2023 με πτώση πάνω ααπό 10%, καθώς η παραγωγή ρεκόρ στις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση της οικονομίας στην Κίνα επηρέασαν τις τιμές. Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο περισσότερο από 1% μέχρι στιγμής φέτος. Η Hollub εκτίμησε ότι ο μέσος όρος αμερικανικού αργού πετρελαίου το 2024 θα διαμορφωθεί περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι.