MEDIA

«Ζητείται ελπίς» από τους νέους

«Ζητείται ελπίς» από τους νέους

Άμεσο κίνδυνο μετατροπής σε χώρα γερόντων εξαιτίας του μεταναστευτικού κύματος αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων, νέοι επιστήμονες, βγάζουν εισιτήριο για το εξωτερικό, απελπισμένοι από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αναξιοκρατία και τη γραφειοκρατία του ελληνικού συστήματος.

Νέοι που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο, μίλησαν μέσω skype στην εκπομπή του newsbomb «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Φεύγουν για Γενεύη μέχρι Χονγκ Κονγκ!

Πριν από ένα χρόνο δύο νέες γιατρίνες, οι κυρίες Γιαννούτσου και Ανδριανάκη, βρήκαν «καταφύγιο» στη Γενεύη και σήμερα δηλώνουν δικαιωμένες για αυτήν την απόφαση, αν και νοσταλγούν τη χώρα τους.

«Φύγαμε από την Ελλάδα διότι μέχρι να κάνεις την ειδικότητά σου περνούν πολλά χρόνια. Και εδώ έχουμε τις δυσκολίες μας, αλλά είναι αρκετά καλά τα πράγματα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε την έρευνα και την ειδικότητα στη Γενεύη και στη συνέχεια να επιστρέψουμε. Όμως πώς να το κάνουμε, αν δεν έχουμε μία θέση στην Ελλάδα για να ξεκινήσουμε», είπαν.

Για το μακρινό Χονγκ Κονγκ ετοιμάζει τις βαλίτσες της η Μαρία Τσακαλέρου – Κλαπάφτη, μηχανικός στο επάγγελμα, η οποία μάλιστα ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 στην Καβάλα.

«Ξεκίνησα να κάνω κάποιες συζητήσεις για το διδακτορικό μου και τελικά πήρα υποτροφία στο Χονγκ Κονγκ. Στην Ελλάδα έχω να αντιμετωπίσω το τέρας της γραφειοκρατίας. Χρειάζονται μήνες για να καταφέρει ένας νέος να δημιουργήσει μία εταιρεία», είπε η ίδια στην εκπομπή.

news1

Γραφεία… μεταναστών

«Χρυσές» δουλειές κάνουν τα γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό. Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου γραφείου στη Θεσσαλονίκη Σταύρος Αντωνίου, περιέγραψε στην εκπομπή το προφίλ των νέων που αναζητούν καλύτερη τυχη:

«Καθημερινά δεχόμαστε 50 βιογραφικά! Είναι νέοι άνθρωποι πτυχιούχοι, όπως γιατροί, οικονομολόγοι και μηχανικοί. Προτιμούν τις αγγλόφωνες και γερμανόφωνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τελευταία ενδιαφέρονται και για τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Η άλλη όψη της μετανάστευσης

Ωστόσο, τα πράγματα στο εξωτερικό δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο φαντάζονται ορισμένοι.

«Έχω φίλους που έχουν πάει στην Ολλανδία και τις πρώτες ημέρες κοιμούνται στα παγκάκια και άλλοι παρακαλούν τους ιερείς να τους βάλουν στις εκκλησίες, για να μην περάσουν τη νύχτα στο δρόμο. Αν δεν έχεις βρει κάτι πριν φύγεις ή δεν έχεις γνωστούς, δεν είναι εύκολα», δήλωσε στην εκπομπή ο κ. Γιώργος, τηλεθεατής που σπούδασε στο εξωτερικό, προσπάθησε να εργαστεί και αντιμετωπίστηκε με ρατσισμό και επέστρεψε στη χώρα.

news2

Οι νέοι «ανέκριναν» τους υποψήφιους πολιτικούς

Τους προβληματισμούς τους και το φόβο τους για το αύριο περιέγραψαν «ζωντανά» στην εκπομπή νέοι που βρέθηκαν στο στούντιο, ενώ υπέβαλλαν ερωτήσεις στους πολιτικούς που είχαν απέναντί τους.

«Τελειώνω σε δύο χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά σε αυτό που αγαπάω και σπουδάζω. Δεν θέλω να φύγω, επειδή αγαπώ τη χώρα μου. Αν κοιτάξω όμως το δικό μου καλό, πρέπει να φύγω», δήλωσε η 20χρονη Μαρία Γεωργακοπούλου και ρώτησε τον υποψήφιο βουλευτή Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο τι πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει.

«Μαγικό κουμπί δεν υπάρχει. Η χώρα καταστράφηκε σε 30 χρόνια και δεν μπορεί να φτιαχτεί σε μία ημέρα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Π.χ. να φτιαχτεί ένα φορολογικό σύστημα 50 σελίδων και όχι 50 τόμων, για να ξέρει ο επιχειρηματίας τι πρέπει να πληρώσει», απάντησε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο Παύλος Αλεξέας που σπουδάζει μηχανολόγος, δήλωσε ότι το εξωτερικό δεν θα είναι η πρώτη του επιλογή, όμως νιώθει ότι η χώρα του τον διώχνει.

«Πώς θα δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για την παιδεία, όταν στο πανεπιστήμιο δεν παίρνουμε τα βιβλία μας και δεν έχουμε υλικά για τα εργαστήρια;» ρώτησε τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής Θοδωρή Παπαθεοδώρου:

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπήρχαν ελάχιστα μεταπτυχιακά. Όσοι ήθελαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, έφευγαν. Εγώ έφυγα για να κάνω το μεταπτυχιακό μου και επέστρεψα έπειτα από 15 χρόνια ως καθηγητής. Σήμερα οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν, διότι ξέρουν ότι δεν θα βρουν δουλειά, ενώ έχουν γκρεμιστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ελληνικά πτυχία θεωρούνται ισχυρά στο εξωτερικό. Έχουμε καλούς πολιτικούς, μηχανικούς και γιατρούς και για αυτό βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό», απάντησε ο κ.Παπαθεοδώρου.

Το δίλημμα

«Τι θα συμβουλεύατε το παιδί σας, να μείνει στην Ελλάδα ή να φύγει;» ρώτησε η φοιτήτρια Μαρκέλλα Χρηστάκη την υποψήφια βουλευτή Β΄ Αθηνών ΛΑ.ΟΣ, φιλόλογο – νομικό Σίσσυ Αλιγιζάκη.

«Έχω ένα μωρό και ήδη σκέφτομαι το αύριο. Θα έλεγα στο παιδί μου να το προσπαθήσει πολύ και να παραμείνει στην Ελλάδα. Χάνουμε όταν φεύγουν οι νέοι επιστήμονες, πέφτει το πνευματικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Το κλειδί είναι οι επενδύσεις, αλλά τα πάντα κολλάνε στα συμφέροντα και τις μικροπολιτικές. Στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφουγκράζονται το πρόβλημα, διότι δεν αντιμετώπισαν ποτέ πρόβλημα επιβίωσης», απάντησε.

Η Έλλη Κοκολιού, υποψήφια βουλευτής Αττικής ΠΑΣΟΚ, πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος, ζήτησε να δούμε το άλλη πλευρά του «νομίσματος» της κρίσης: «Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να δουν την ευκαιρία της κρίσης. Πρέπει να μιλάμε όχι για ανάπτυξη, αλλά για οικονομική επένδυση. Να έρθουν επενδύσεις, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία».

Την ανάγκη οράματος και οργάνωσης της παραγωγής ζήτησε η ψυχολόγος και υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Ημαθία κα Σταυρούλα Γιαννούτσου, μία από τις νεότερες υποψηφίες στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.:

«Υπάρχει φοβερή αβεβαιότητα για το μέλλον των νέων ανθρώπων. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να μείνουν, αλλά ούτε υποστήριξη από το κράτος. Δεν είναι προτεραιότητά τους μόνο η δουλειά, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι γονείς τους, που θα κληθούν να χάσουν τα παιδιά τους», είπε η κ. Γιαννούτσου.

Ανησυχία προκάλεσε και το αποτέλεσμα της έρευνας του επίκουρου καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή Ιωαννίνων κ. Πέτρου Σκαπινάκη:

«Άνθρωποι με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχικές διαταραχές. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο αν συνυπάρχει η ανεργία», όπως αναφέρθηκε.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ο διευθυντής του newsbomb.gr Χάρης Λαζαρόπουλος ήταν σε ζωντανή επαφή με το κοινό και μετέφερε στο στούντιο ερωτήσεις, παρεμβάσεις και καταγγελίες.

Χαρακτηριστικά ακούστηκε στην εκπομπή, ότι έχουν αποσταλεί 2.000 βιογραφικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ομογενειακές οργανώσεις στην Πόλη από σπουδασμένους Έλληνες που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Τουρκία, ενώ τεράστιο είναι το μεταναστευτικό ρεύμα και στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) Eρώτηση νεαρής στην Σ. Αλιγιζάκη: «Θα λέγατε στο παιδί σας να μείνει στην Ελλάδα;»
2) Π. Σκαπινάκης : 1 στους 5 με οικονομικά προβλήματα παρουσιάζει ψυχτικές διαταραχές
3) Μεταναστεύουν μέχρι και στο Χονγκ Κονγκ!
4) Ε. Κοκολιού: «Να δούμε την ευκαιρία της κρίσης»
5) «Δεν θέλω να φύγω, αλλά πρέπει για το καλό μου»
6) Έλληνες μετανάστες κοιμούνται στα παγκάκια!
7) Σ. Αντωνίου – ιδιοκτήτης γραφείου εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό: «Δεχόμαστε 50 βιογραφικά επιστημόνων καθημερινά που θέλουν να φύγουν!»
8) Π. Αγγελόπουλος: «Καταστραφήκαμε σε 30 χρόνια, δεν θα φτιάξουμε σε μία ημέρα»
9) Nέος ρωτάει τον Αγγελόπουλο: «Νιώθω ότι η χώρα μου με διώχνει»
10) Θ. Παπαθεοδώρου: «Τα ελληνικά πτυχία θεωρούνται ισχυρά στο εξωτερικό»
11) Μετανάστευσαν στη Γενεύη για να κάνουν την ειδικότητά τους
12) Στ. Γιαννούτσου: «Φεύγουν για να βρουν δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής»
13) Ε. Κοκολιού: «Πρέπει να ποντάρουμε στους Έλληνες»

Δείτε προηγούμενες εκπομπές:

Βασίλισσες της διαφθοράς Ελλάδα και Μποτσουάνα

Λερναία ύδρα η διαφθορά στην Ελλάδα

Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί!

Έλληνες πολίτες Α' και Β΄ κατηγορίας!

Ποιους «κρατάει στο χέρι» ο Άκης

Τι κυβέρνηση θα έχουμε στις 7 Μαΐου

Πώς θα γίνουμε... Βούλγαροι και Ρουμάνοι

Το 15% των νέων έχει πάει σε ψυχίατρο!

Άνεργοι σε απόγνωση – εργαζόμενοι απλήρωτοι

Το μεγάλο δίλημμα ζωντανό πάντα: Ευρώ ή δραχμή;

Μία βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας

Τo «τσουνάμι» των νέων οδυνηρών μέτρων

Τιμωρία ενόχων: Στο σκαμνί αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα

Ελληνικά Πετρέλαια: Οι μυστικές συμφωνίες και το προεκλογικό παιχνίδι