ελληνικές συμμετοχές eurovision
MEDIA

Eurovision: Οι συμμετοχές της Ελλάδας που άφησαν εποχή – Από την «Άνοιξη» στην Έλενα Παπαρίζου

Οι Έλληνες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη σκηνή της Eurovision και έκαναν όλη την Ευρώπη να μιλά για εκείνους.

Ο αποψινός τελικός της Eurovision μπορεί να μην φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο, καθώς ο Βίκτωρ Βερνίκος αποκλείστηκε, όμως είναι μία καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε καλλιτέχνες που έκαναν όλη την Ευρώπη να μιλά για τη συμμετοχή μας κι εμάς να ακούμε και να αγαπάμε ακόμη τα εν λόγω κομμάτια.

Μαρινέλλα, «Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου»

Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974, στα ελληνικά από τη Μαρινέλλα, έχει αφήσει ιστορία. Με διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού και με στίχους του Πυθαγόρα, ήταν το πρώτο τραγούδι που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Είχε λάβει επτά βαθμούς, τοποθετώντας την 11η στον τομέα των 17.

Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη, «Μάθημα Σολφέζ»

Το 1977, Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη… παρέδωσαν Μάθημα Σολφέζ σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους της Σέβης Τηλιακού. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε 10ο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά και στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα, ανάμεσα σε 18 χώρες.

Ελπίδα, «Σωκράτη»

Το τραγούδι «Σωκράτη» ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1979, που ερμηνεύτηκε στην ελληνική γλώσσα από την Ελπίδα. Αν και φαβορί, έλαβε 69 πόντους, τερματίζοντας στην 8η θέση ανάμεσα σε 19 χώρες. Με το πέρας του διαγωνισμού, το τραγούδι έκανε εμπορική επιτυχία στο Ισραήλ. Το 2010, ο ισραηλινός τραγουδιστής Σλόμι Σαράνγκα ερμήνευσε ένα ριμέικ του τραγουδιού στην ισραηλινή προεπιλογή της Eurovision. Σαράντα χρόνια μετά την ερμηνεία της στη Eurovision, η Ελπίδα ήταν επίσημη προσκεκλημένη από τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, για να ερμηνεύσει ζωντανά το κομμάτι στην τελετή έναρξης του 2019, που διεξαγόταν στο Τελ Αβίβ.

Σοφία Βόσσου, «Άνοιξη»

Ακόμη και σήμερα ακούγεται δυνατά σε clubs και πάρτι, ενώ μετρά δεκάδες διασκευές. Η ιστορία του τραγουδιού «Άνοιξη» ξεκίνησε το 1991, όταν η Σοφία Βόσσου εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Eurovision στη Ρώμη με τον συνθέτη του τραγουδιού, Ανδρέα Μικρούτσικο, να την συνοδεύει παίζοντας κιθάρα στη σκηνή. Αν και η ίδια απέδειξε το φωνητικό της μεγαλείο, στο τέλος της ψηφοφορίας, συγκέντρωσε 36 βαθμούς, κατατάσσοντας τη 13η ανάμεσα σε 22 συμμετοχές.

Antique, «Die for You»

To 2001, ήταν η χρονιά που συστήθηκε η Έλενα Παπαρίζου. Έχοντας ως παρτενέρ τον Νίκο Παναγιωτίδη είχαν δημιουργήσει το συγκρότημα Antique που ξεχώρισε στη Eurovision με το τραγούδι «Die for You». Κατακτώντας την τρίτη θέση, κέρδισαν τις εντυπώσεις ενώ ακολούθησε η μεγάλη καριέρα της δική μας Έλενας! Το 2022, 19 χρόνια μετά τη διάλυση, αποφάσισαν να συνεργαστούν ξανά κυκλοφορώντας μια νέα διασκευή του κομματιού «Τι Τι» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1992.

Σάκης Ρουβάς, «Shake It»

Το 2004, ο Έλληνας star, Σάκης Ρουβάς παίρνει την απόφαση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision και όλοι μιλούν για εκείνον. Στον μεγάλο τελικό στην Κωνσταντινούπολη, ερμηνεύτηκε 16ο ανά σειρά εμφάνισης και, στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 252 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες. Η Ευρώπη παραληρούσε στο άκουσμα του κομματιού αλλά και στην εμφάνιση του Σάκη, με τον καλλιτέχνη να αγκαλιάζεται ιδιαίτερα και να ανοίγει τον δρόμο στις επόμενες επιτυχημένες συμμετοχές της χώρας μας.

Έλενα Παπαρίζου, «My number one»

Είναι το κομμάτι που έφερε για πρώτη φορά την Ελλάδα στην κορυφή της Eurovision, το 2005, και έκανε την Έλενα Παπαρίζου μία από τις μεγαλύτερες εγχώριες τραγουδίστριες, με μεγάλη απήχηση και στην Ευρώπη.

Με μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το «My Number One» έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη νίκη στην Eurovision. Το τραγούδι ξεχώρισε και για τα στοιχεία παραδοσιακής ελληνικής αφού η σύνθεση του περιλαμβάνει μπουζούκι και σόλο με κρητική λύρα.

Αφότου η Ελλάδα κέρδισε τη Eurovision, εκδηλώθηκαν πανηγυρισμοί στους δρόμους της Αθήνας,με τον κόσμο να τραγουδά, τα αυτοκίνητα να κορνάρουν και όλοι να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες. Αυτό είχε επαναληφθεί όταν κέρδισε η Ελλάδα το Euro 2004, το Eurobasket 2005 και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIBA 2006.

Όταν η Παπαρίζου επέστρεψε στην Ελλάδα από το Κίεβο, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου κρατούσε μια ελληνική σημαία και το τρόπαιο. Μετά τη νίκη της Eurovision, το βίντεο για το τραγούδι κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Έφτασε στο #1 στα τσάρτς στην Ελλάδα και στην έτερη πατρίδα της Παπαρίζου τη Σουηδία για 4 εβδομάδες και έγινε χρυσό και στις δύο χώρες. Στις αρχές του 2006, ανακοινώθηκε ότι το «My Number One» θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Moda Records.

Να σημειωθεί ότι το τραγούδι κατείχε το ρεκόρ για τους περισσότερους 12 βαθμούς που δόθηκαν σε μία χώρα.

Σαρμπέλ, «Yassou Maria»

Το 2007 ήρθε και η σειρά του Σαρμπέλ να ανέβει στο stage με το κομμάτι «Yassou Maria». Ο τραγουδιστής παρέσυρε τους πάντες με τον χορό του και κέρδισε εύκολα την εμπιστοσύνη των Eurofans κατακτώντας την 7η θέση και κάνοντας τους Έλληνες να αγκαλιάζουν το τραγούδι μέχρι σήμερα.

Καλομοίρα, «Secret Combination»

Ένα χρόνο μετά, η έκπληξη έρχεται από την Καλομοίρα! Η αγαπημένη Ελληνοαμερικανίδα εκπροσώπησε τη χώρα μας και έκανε τους πάντες να μιλούν για εκείνη, κερδίζοντας την τρίτη θέση. Όσο κι αν πολλοί δεν την πίστεψαν, έκανε τη διαφορά με το «Secret Combination» και τρέλανε την Ευρώπη με τη σκηνική της παρουσία.

Γιώργος Αλκαίος, «ΩΠΑ!»

Το «ΏΠΑ!» είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τον Έλληνα τραγουδιστή Γιώργο Αλκαίο, ενώ έχει μία ωραία ιστορία. Ο Αλκαίος είχε αρχικά γράψει τη μουσική στο τραγούδι περίπου δύο χρόνια πριν, χωρίς την πρόθεσή του να το υποβάλει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εκείνη την εποχή. Αφού ο στιχουργός Γιάννης Αντωνίου άκουσε τη μουσική ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε από τον Αλκαίο να γράψει στίχους γι’ αυτό. Με την ολοκλήρωση, ο καλός φίλος και μουσικός, Διονύσης Σχοινάς μαζί με τον Γιάννη Αντωνίου προέτρεψαν τον Αλκαίο να υποβάλει το τραγούδι στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ, για να συμμετάσχει στον εθνικό τελικό.

Αρχικά σκοπεύοντας να είναι μόνο ο συνθέτης του τραγουδιού, ο Αλκαίος συμφώνησε να υποβάλει το τραγούδι και ο Σχοινάς το παρέδωσε στα γραφεία της ΕΡΤ. Αργότερα, αποφασίστηκε ότι ο Αλκαίος θα ερμήνευσε το τραγούδι στη σκηνή! Η συμμετοχή αυτή ήταν η πρώτη από το 1998 που τραγουδήθηκε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά. Τελικά, το 2010, ο Αλκαίος έφερε στη χώρα μας την 8η θέση.

Koza Mostra, «Alcohol Is Free»

Όταν είδαμε τους Koza Mostra, το 2013, το ελληνικό μουσικό συγκρότημα με τις σκωτσέζικες φούστες και τον ρεμπέτη Αγάθωνα να τραγουδούν «Alcohol Is Free» δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τη συνέχεια. Όχι μόνο εκπροσώπησαν τη χώρα μας αλλά κατάφεραν να κερδίσουν την 6η θέση στον τελικό γράφοντας τη δική τους ιστορία.


Διαβάστε επίσης

Eurovision: Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό – Σε ποια θέση θα δούμε την Κύπρο

Eurovision 2023 - Βίκτωρ Βερνίκος: Μίλησε για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό - «Τα έδωσα όλα»

Eurovision 2023: «Φυγάδευσαν» τον Victor Vernicos μετά τον αποκλεισμό του από τον διαγωνισμό

Eurovision 2023: «Σας αγαπώ» - Το μήνυμα του Victor Vernicos μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ