MEDIA

Νίκος Φώσκολος: Ο «πατέρας» των σήριαλ και των ταινιών

Νίκος Φώσκολος: Ο «πατέρας» των σήριαλ και των ταινιών

Ένας σπουδαίος σεναριογράφος, ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης, ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης.


Το έργο του Νίκου Φώσκολου μεγάλο. Οι διακρίσεις δεκάδες.

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες "Εμπρός" και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.

images 1

Το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ήταν ''Ο θάνατος θα ξανάρθει'' το 1960 και η επιτυχία του ήταν τέτοια που έγινε ταινία με παραγωγό τον Φίνο την επόμενη χρονιά.

Από τότε άρχισε να γράφει σενάρια για το σινεμά. Έφτασε το 1966 στις υποψηφιότητες των Όσκαρ με το σενάριο της ταινίας '' το χώμα βάφτηκε κόκκινο''. Όταν πια καθιερώθηκε, ήθελε να μπαίνει πρώτο το όνομα του στους τίτλους. Οι μόνοι που άφησε να μπουν πάνω από τον ίδιο ήταν η Αλίκη και ο Κούρκουλος.

Screen Shot 2013-11-01 at 10.11.36 PM
Screen Shot 2013-11-01 at 10.11.58 PM

Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.

Η ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

«Η υπολοχαγός Νατάσσα» (1970) του Νίκου Φώσκολου, κατέχει το ρεκόρ της πιο εμπορικής ταινίας του ελληνικού σινεμά.

Δεν ήταν η μόνη πρωτιά στην πολύχρονη καλλιτεχνική διαδρομή του σκηνοθέτη, σεναριογράφου Νίκου Φώσκολου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών. Ο «Άγνωστος πόλεμος», σε δικό του σενάριο, ήταν η ασπρόμαυρη τηλεοπτική σειρά που καθήλωνε τους θεατές καθημερινά στους δέκτες τους από το 1971 έως το 1974 στην ΥΕΝΕΔ, σημειώνοντας ιλιγγιώδη ποσοστά θεαματικότητας.

Ο Νίκος Φώσκολος έκανε 3 γάμους και απέκτησε 2 παιδιά, τον Σπύρο και την Ντέλα.

ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές αποχαιρέτησαν τον γνωστό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Νίκο Φώσκολο.

dd48c69e554aacc95b606981cf4c4a0f XL

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε σε βαρύ κλίμα την Παρασκευή στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης.

Ο ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Είχε λάβει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968).

Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965). Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα», από την ΕΡΤ, από την οργάνωση Λάιονς, από διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες, σωματεία και άλλες οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Φώσκολο (pics)

Η πιο εμπορική ταινία του ελληνικού σινεμά ήταν του Νίκου Φώσκολου

«Έφυγε» από την ζωή ο Νίκος Φώσκολος