MEDIA

'Αγνωστα παραμένουν τα αίτια δολοφονίας δημοσιογράφων στο Μαλί

'Αγνωστα παραμένουν τα αίτια δολοφονίας δημοσιογράφων στο Μαλί

Στις 2 Νοεμβρίου, στη βορειοδυτικά του Μαλί άγνωστοι απήγαγαν και δολοφόνησαν δύο δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού RFI, την Γκισλέν Νιουπόν και τον Κλοντ Βερλόν. Οι Γάλλοι ανακριτές κατάφεραν να καθορίσουν ότι οι εγκληματίες ήταν τέσσερις. Οι τρεις εξ αυτών αναγνωρίστηκαν. Τα αίτια της δολοφονίας όχι.

Και οι τρεις έχουν σχέση με την ομάδα «Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέπ» (AQIM). Σύμφωνα με την εφημερίδα Monde, τους τελευταίους μήνες τους ανέκριναν κατ’ επανάληψη Γάλλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι συγκέντρωναν στο βορρά του Μαλί πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου κρύβονται και δρουν οι ισλαμιστικές ομάδες. Ωστόσο και οι τρεις είναι ακόμη ελεύθεροι, ενώ δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί ο τόπος διαμονής τους.

Μέχρι στιγμή η AQIM έχει αναλάβει την ευθύνη των δολοφονιών. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι εκδικήθηκε την ομάδα «Εθνικό κίνημα για την απελευθέρωση της Αζαβάντα» (MNLA). Από τον ηγέτη αυτής της ομάδας συγκεκριμένα είχαν πάρει συνέντευξη οι δημοσιογράφοι πριν την απαγωγή τους. Αυτή η αποσχιστική ομάδα ελέγχει σήμερα το Κιντάλ. Παλαιότερα ήταν σύμμαχος της AQIM, αλλά από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μαλί, πέρασε στην πλευρά της Γαλλίας.

πηγη Φωνή της Ρωσίας