MEDIA

Luxemburger Wort: Ο Τσίπρας ελπίζει σε εξουσία ως ζευγάρι με ΑΝΕΛ

Luxemburger Wort: Ο Τσίπρας ελπίζει σε εξουσία ως ζευγάρι με ΑΝΕΛ

Ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα δημοσιεύεται στην εφημερίδα Luxemburger Wort με τίτλο «Η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά φλερτάρει με την άκρα δεξιά» και υπότιτλο «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ A. Τσίπρας ελπίζει να βρεθεί στην εξουσία ως "ζευγάρι" με τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση επισημαίνει:

«Μπορεί η πτώση της κυβέρνησης να μην πέτυχε με την πρόσφατη πρόταση μομφής, ωστόσο ο Α. Τσίπρας δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Επιθυμεί να βρεθεί στην εξουσία. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του κατέχει τα ίδια περίπου ποσοστά με τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Σαμαρά. Τα ποσοστά δεν επαρκούν για μια απόλυτη πλειοψηφία, εξ' ου και ο Α. Τσίπρας αναζητά εταίρο. Θεωρεί δε ότι τον έχει βρει στο πρόσωπο του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, εφαρμόζοντας ένα "πιλοτικό πρόγραμμα", τα δύο κόμματα σκοπεύουν να συνεργαστούν, κατερχόμενοι στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, στην Κρήτη, με κοινούς υποψηφίους.

Όπως σημειώνει ο Höhler, εκ πρώτης όψεως η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑνΕλ μοιάζει παράλογη. Διαφορές υπάρχουν μεγάλες, αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Την ώρα που οι ΑνΕλ επιδιώκουν να αλιεύσουν ψήφους με ξενοφοβική ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μεταναστών κι ενώ οι ΑνΕλ ζητούν τις ξένες επενδύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με απαλλοτρίωσή τους. Όμως υπάρχουν και πολλές ομοιότητες», τονίζει ο δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και πολιτικό οπορτουνισμό που, όπως επισημαίνει, χαρακτηρίζει τους αρχηγούς ΣΥΡΙΖΑ και ΑνΕλ και για αντιγερμανική πολιτική εκ μέρους των δύο κομμάτων. Την ίδια στιγμή, σημειώνει η ανταπόκριση, ο Α. Τσίπρας δε μπορεί να βρει κανέναν άλλο εταίρο, που θα τον βοηθούσε να κατακτήσει την πλειοψηφία, ενώ κι απ' την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΑνΕλ Π. Καμμένος μπορεί να ελπίζει ότι από κοινού με τον Τσίπρα, θα μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί στην εξουσία.