ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα κάνετε τις διακοπές στο εξοχικό πιο οικονομικές από ποτέ!

Πώς θα κάνετε τις διακοπές στο εξοχικό πιο οικονομικές από ποτέ!

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι ζέστες θέτουν σε δοκιμασία, τόσο τις αντοχές του σώματός μας, όσο και τις αντοχές της τσέπης μας. Η λειτουργία των κλιματιστικών έχει πάρει «φωτιά», καίγοντας τόσο τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας στο εξοχικό, όσο και τις αποταμιεύσεις κάθε νοικοκυριού.

Αν, τώρα, κάποιος συνυπολογίσει στα έξοδα και την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος για όλες τις υπόλοιπες συσκευές της εξοχικής κατοικίας, τότε ο καταναλωτής θα το… φυσάει και δεν θα κρυώνει, όταν έρθει η ώρα για την εξόφληση του λογαριασμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, η αναζήτηση «έξυπνων» και εναλλακτικών τρόπων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα του οίκου μας, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για να φροντίσουμε την «τσέπη» μας, αλλά και για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Οι «έξυπνες» λύσεις

Αρχικά, μπορείτε να αλλάξατε πάροχο και να βρείτε την εταιρεία που ανταποκρίνεται στις δικές σας καταναλωτικές ανάγκες, αφού υπάρχουν διάφορα «έξυπνα» προγράμματα με πολύ χαμηλές χρεώσεις. Ανάμεσα σε αυτά και το Protergia Εξοχικό, με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν εκπτώσεις 30% και 15% στις εμπρόθεσμες εξοφλήσεις στις χρεώσεις ενέργειας ημέρας και νύχτας αντίστοιχα, καθώς και δωρεάν πάγια έξι μηνών! Έτσι, όποιος έχει τουλάχιστον μια ενεργή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ίδιο ΑΦΜ, σε οποιοδήποτε οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Protergia, μπορεί να φέρει και το εξοχικό του στο καινοτόμο πρόγραμμα για να εκμεταλλευτεί εκπτώσεις στο ρεύμα που αγγίζουν συνολικά το 45%! Ταυτόχρονα, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του λογαριασμού σας και να επιτυγχάνετε εξοικονόμηση ενέργειας και μέσα από την πρωτοποριακή υπηρεσία myprotergia.

Σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει και η αντικατάσταση κάθε απλού λαμπτήρα φωτισμού της εξοχικής κατοικίας με λαμπτήρα ενεργειακής απόδοσης! Εκτιμάται ότι ένας «έξυπνος» λαμπτήρας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 13 ευρώ ανά έτος στο κόστος των λογαριασμών μας. Σκεφθείτε, δηλαδή, ότι εάν στο σπίτι αντικατασταθούν οχτώ απλοί λαμπτήρες, η εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτευχθεί θα αγγίζει τα 104 ευρώ ετησίως! Αυτό το χρηματικό ποσό, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν έως πέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως και διαρκούν έως 10 φορές περισσότερο!

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διάφορες μικροσυσκευές, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τόσο στην κύρια κατοικία, όσο και στο εξοχικό, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες, αποτελώντας τους βασικούς «ενόχους» στην υπερκατανάλωση ενέργειας, σε περίπτωση που δεν λάβουμε μέτρα για την ορθολογική τους λειτουργία. Για το λόγο αυτό, η χρήση ενός «έξυπνου» πολύμπριζου μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει τις ηλεκτρικές συσκευές, που δεν είναι σε χρήση, οι οποίες πολλές φορές ευθύνονται για το 20% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Είναι, επίσης, συνετό, πριν προβούμε στην αγορά οποιαδήποτε συσκευής, να έχουμε ενημερωθεί επαρκώς και για τις ενεργειακές της απαιτήσεις, ακόμη και όταν αυτή βρίσκεται στη λειτουργία αναμονής (stand by).

Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η «έξυπνη» τοποθέτηση των συσκευών στο χώρο, όπως και η χρήση «έξυπνων» εξωτερικών χρωμάτων στην κατοικία. Το ψυγείο, παραδείγματος χάρη, είναι προτιμότερο να μη βρίσκεται κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα, στο καλοριφέρ ή σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, καθώς σε αυτά τα σημεία η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30%! Παράλληλα, η χρήση ανοιχτών χρωμάτων για τις εξωτερικές όψεις της εξοχικής κατοικίας, όπως το λευκό, το ανοιχτό γκρι, το μπεζ ή άλλων πιο ουδέτερων αποχρώσεων, βοηθούν στην αντανάκλαση περισσότερης ηλιακής ακτινοβολίας, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα ζέστης στο σπίτι.

Υιοθετώντας, λοιπόν, έναν πιο φιλικό προς τον πλανήτη μας τρόπο χρήσης της ενέργειας, είτε μέσω προγραμμάτων, όπως το Protergia Εξοχικό, είτε αξιοποιώντας κάποια άλλη από τις προαναφερθείσες «έξυπνες» λύσεις, δεν γινόμαστε μόνο κοινωνοί ενός πιο «πράσινου» μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας, αλλά και πρεσβευτές μιας καλύτερης, ευκολότερης και, τελικά, πιο οικονομικής ζωής, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.