Ανακαλύψαμε το γαλακτικό χωριό και το ξεχωριστό «μαγικό φίλτρο»

Σοφία Μαυραντζά

Ανακαλύψαμε το γαλακτικό χωριό και το ξεχωριστό «μαγικό φίλτρο»

Υπάρχει ένα μέρος, που δεν είναι και τόσο μυστικό. Ένα μέρος μοναδικό. Ένα μέρος στο οποίο κατοικούν περισσότερα από 312 είδη πουλιών. Ένα μέρος σε μία γωνιά της Ελλάδας.

Πρόκειται για την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα. Ή αλλιώς, το γαλακτικό χωριό. Το Newsbomb.gr βρέθηκε εκεί, με σκοπό να το ανακαλύψουμε σαν άλλοι… Γαλά(κ)τες.

Επιβιβαστήκαμε στο 4Χ4 και το «ταξίδι» ξεκίνησε. Κινούμασταν πάνω στη λίμνη Κερκίνη, που λόγω εποχής το νερό της στάθμης βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Όσο περιηγούμασταν στα μυθικά υδάτινα μονοπάτια της πανέμορφης λίμνης, τόσο η μαγεία μας συνέπαιρνε.

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν

Στο γαλακτικό χωριό και την ευρύτερη εύφορη περιοχή της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα, βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 312 είδη πουλιών, 4.700 είδη ασπονδύλων, 400-500 είδη νυχτοπεταλούδων, 128 είδη πεταλούδων, 78 είδη αρθρόπτερων, 40 είδη λιβελούλων, 33 είδη ψαριών, 27 είδη ερπετών, 58 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, αλλά θα συναντήσει κανείς και 1.300 είδη φυτών!

Το πιο εντυπωσιακό όλων; Τουλάχιστον 3.000 βουβάλια βόσκουν στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης.

Κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι γλάροι, αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, αγελάδες, μυοκάστορες και φλαμίνγκο ή αλλιώς φοινικόπτερα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που κατοικούν στο πανέμορφο και ξεχωριστό γαλακτικό χωριό, που, κόντρα στη σύγχρονη λογική, «αντιστέκεται» στην έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, στην ταχύτητα της καθημερινότητας και κινείται στους δικούς του γαλήνιους ρυθμούς.

Η βόλτα με το κανό, που ακολούθησε, μας έφερε κοντά στα μοναδικά είδη πουλιών, αφού το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών 365 ημέρες το χρόνο.

Φλαμίνγκο ή αλλιώς φοινικόπτερα στη λίμνη Κερκίνη

Το μαγικό φίλτρο

Αυτό το ιδιαίτερο γαλακτικό χωριό έχει το δικό του μαγικό φίλτρο, μια μοναδική πρώτη ύλη που ξεχωρίζει για την αγνότητά της… Πρόκειται για το ξεχωριστό γάλα της Κρι Κρι. Ο λόγος είναι απλός: Όλη η μαγεία της εύφορης Κοιλάδας του Στρυμόνα «μετουσιώνεται» στο γάλα που δίνουν στην Κρι Κρι οι αγελάδες που «κατοικούν» στην ευρύτερη περιοχή. Μια αξεπέραστης αξίας πρώτη ύλη που η εταιρεία χρησιμοποιεί στην παραγωγή των αγαπημένων γιαουρτιών Κρι Κρι, ώστε να εξασφαλίζει ότι παρέχει αγνά και ποιοτικά προϊόντα με 100% ελληνικό γάλα ημέρας.

Οι αγελάδες αγαπούν ιδιαιτέρως τον καλλωπισμό

Τα γιαούρτια με ελληνικό γάλα ημέρας αποτελούν και το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας. Πώς επιτυγχάνεται; Επειδή διαθέτει εύκολη πρόσβαση σε ευρεία ζώνη γάλακτος. Συγκεκριμένα το γάλα προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία (παραγωγή 50% συνολικού εγχώριου γάλακτος), ενώ η Κρι Κρι απορροφά το 50% της τοπικής παραγωγής γάλακτος (σε ακτίνα 50km). Στην ερώτηση «γιατί το ελληνικό γάλα είναι ποιοτικά ανώτερο», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντά: «Χάρη στις καλύτερες ζωοτροφές που παράγονται στην ελληνική γη, αλλά και στο εύκρατο κλίμα και τη διαρκή ηλιοφάνεια».

Συγκεκριμένα, χάρη στο ελληνικό έδαφος και νερό με ελάχιστη ρύπανση, στις ποιοτικά ανώτερες ζωοτροφές που παράγονται στην εύφορη πεδιάδα Σερρών, αλλά και στην τεχνογνωσία καλλιέργειας ζωοτροφών άριστης ποιότητας. Η ηλιοφάνεια και τα καθαρά νερά δίνουν ζωοτροφές πλούσιες ενεργειακά, καθαρές και απαλλαγμένες από παθογόνα, άριστες οργανοληπτικά και ευχάριστες για τα ζώα, με αρώματα και γεύσεις χάρη στην πλούσια χλωρίδα, καθώς και πλούσιες σε βιταμίνες.

Το μερίδιο στο γιαούρτι

Η Κρι Κρι έκανε είσοδο στην αγορά ελληνικού γιαουρτιού το 2003. Σήμερα, 1 στους 4 Έλληνες καταναλώνει γιαούρτια που παράγονται από την Κρι Κρι, κατέχει τη 2η θέση στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, ενώ καταγράφει επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα σε 30 χώρες. Μάλιστα, παράγει 210 εκατ. μερίδες γιαουρτιού. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του γιαουρτιού αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας πόσο επιτυχημένη ήταν η επιλογή για το γιαούρτι.

Η μόνη ελληνική εταιρεία παγωτού

Μεγάλο είναι όμως και το μερίδιο στο παγωτό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Κρι Κρι είναι η μόνη ελληνική εταιρία τυποποιημένου παγωτού με πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων. Στη χώρα μας η Κρι Κρι καταγράφει μερίδιο αγοράς στο επώνυμο παγωτό το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 15,5% του παραγόμενου όγκου, ενώ διαθέτει δίκτυο διανομής με 16.500 σημεία πώλησης. Μάλιστα, παράγει περισσότερες από 120 εκατ. μερίδες παγωτό.

Οι επενδύσεις

Συνολικά το διάστημα 2014-2018 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις που άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ, με την Κρι Κρι να πραγματοποιεί «οργασμό» επενδύσεων. Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Τσινάβος, για την τριετία 2019-2021 θα επενδυθούν στο σύνολο 27 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στον τομέα του γιαουρτιού υλοποιεί επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2021.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης η εταιρεία δεσμεύεται να φροντίσει και να προστατεύσει την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Στρυμόνα, διατηρώντας την ομορφιά της καθαρή. Δημιουργώντας ένα 5ετές πρόγραμμα στήριξης της περιοχής, θα συμβάλλει σημαντικά στο έργο και την αποστολή του Φορέα. Συγκεκριμένα, θα κατασκευάσει περιφράξεις για την υποστήριξη των αποικιών των πουλιών στο παραποτάμιο δάσος της Λίμνης Κερκίνης, ενώ με τη συμβολή των εργαζομένων της Κρι Κρι θα πραγματοποιηθούν δενδροφυτεύσεις στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα απασχολούνται 450 εργαζόμενοι στην εταιρεία, καθώς και 200 εργαζόμενοι στο δίκτυο πωλήσεών της.

Μήπως ήρθε η ώρα για μια βόλτα στο μαγευτικό γαλακτικό χωριό;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved