ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Forthnet - Nova: H καταστροφή και το τέλος για Παπαδόπουλο και Κασκανιώτη...

Forthnet - Nova: H καταστροφή και το τέλος για Παπαδόπουλο και Κασκανιώτη...

«Κόκκινο πανί» αποτελεί για τις εγχώριες τράπεζες ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της από 2011, στον οποίο απορρίπτουν τις ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας, η οποία διασώθηκε την τελευταία στιγμή από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Και να σημειωθεί πως ήταν οι τράπεζες εκείνες που έφεραν τον γνωστό εφοπλιστή στην Forthnet, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μια αναδιάρθρωση δανεισμού ικανή να κρατήσει την εταιρεία όρθια και να δώσει κίνητρο επένδυσης στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Forthnet καθυστέρησε με υπαιτιότητα του ιδίου του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος διαρκώς παρείχε στις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank, τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούσε να κρατήσει.

forthnet_Papadopoulos.jpg
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet και Αντιπρόεδρος του ΔΣ, κ. Πάνος Παπαδόπουλος


Έτσι, φθάσαμε στο φθινόπωρο του 2019 με τους ορκωτούς ελεγκτές της Forthnet να προειδοποιούν πως η εταιρεία έχει καταστεί μη βιώσιμη και πως η Nova δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει στη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η Forthnet είχε ενοποιημένα έσοδα ύψους 132,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και ζημίες ύψους 15,3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου ήταν 371 εκατ. ευρώ και είχε αρνητική καθαρή θέση κατά 212,8 εκατ. ευρώ!

Αυτή η οικονομική κατάρρευση αποδίδεται από τις τράπεζες στον Πάνο Παπαδόπουλο, για τον οποίο η αγορά βοά πως παρέμεινε στη θέση του τα προηγούμενα χρόνια λόγω της προνομιακής σχέσης που είχε με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι ο Μανώλης Πετσίτης, ο κολλητός φίλος του Νίκου Παππά, βρέθηκε να έχει λάβει αμοιβές από την Forthnet μόνο τυχαίο δεν είναι.

Η αλλαγή κυβέρνησης επέτρεψε στις τράπεζες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία διάσωσης της Forthnet, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκτά τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών και ένα πακέτο μετοχών της εταιρείας με discount, προκειμένου να τη διασώσει από το ναυάγιο. Η παρουσία νέου επενδυτή διασφάλισε πως εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους και πως εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν θα απολέσουν τα χρήματα που τους οφείλει η Forthnet και τα οποία απέδιδε μέσω αλλεπάλληλων ρυθμίσεων.

Πάντως, πηγές της αγοράς προεξοφλούν την αποχώρηση Παπαδόπουλου από την Forthnet, αναφέροντας πως οι επιδόσεις του ως manager δεν ήταν αντίστοιχες με τις δημόσιες σχέσεις του με πολιτικούς και πως ο νέος επενδυτής στην παρούσα φάση χρειάζεται ένα CEO που θα αποδίδει και όχι κάποιον που θα κάνει PR.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ένα μελλοντικό ενδεχόμενο ο Πάνος Παπαδόπουλος δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατάλληλος να απευθυνθεί στις τράπεζες, ώστε να δώσουν ρευστότητα στην Forthnet, καθώς ως CEO δεν φάνηκε ικανός να κάνει τη διαχείριση που απαιτούσαν οι συνθήκες.

Αντίστοιχα, σύννεφα υπάρχουν και για τη στενή συνεργάτιδα του Παπαδόπουλου, τη Γενική Διευθύντρια Περιεχομένου του Ομίλου Forthnet Κατερίνα Κασκανιώτη, στην οποία φορτώνεται η απογύμνωση του προγράμματος της Nova τα τελευταία χρόνια. Αυτή η γύμνια θα είχε φανεί πολύ περισσότερο εάν δεν είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες της Forthnet με τις Vodafone και Wind που συνετέλεσαν σε σημαντικό βαθμό στη διακράτηση του πελατολογίου της εταιρείας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ούτε αυτές οι συμφωνίες δεν έφεραν πρόσθετα έσοδα στην Forthnet, διότι συνοδεύτηκαν από μεγάλες εκπτώσεις.