ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επηρέασε η πανδημία και το lockdown τη στροφή προς λύσεις εναλλακτικές του καπνίσματος;

Πώς επηρέασε η πανδημία και το lockdown τη στροφή προς λύσεις εναλλακτικές του καπνίσματος;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2020 ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους, η οποία μπορεί να μας στέρησε πολλά πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα, όμως συγχρόνως μας χάρισε μερικά πολύ σημαντικά μαθήματα.

Επόμενο ήταν πως με την εμφάνιση του Covid-19 στη ζωή μας, αρκετοί από εμάς θορυβήθηκαν και μπήκαν στη διαδικασία να επανεξετάσουν την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να διαφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτουν, δηλαδή την υγεία τους. Με τους ειδικούς γιατρούς να «κρούουν» τον κώδωνα και να επιμένουν πως το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στον κορονοϊό, οι χρόνιοι καπνιστές άρχισαν να γίνονται πιο επιφυλακτικοί και να σκέφτονται διπλά, πριν ανάψουν το επόμενο τσιγάρο.

Ακριβώς για αυτό, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη που πολλοί συμπολίτες μας αποφάσισαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος, οι οποίες θα τους δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν αυτή την καθημερινή «ιεροτελεστία», χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Αυτό αποδείχθηκε και μέσα από την ανάλυση στοιχείων που πραγματοποίησε το Consumer Research & Analysis Unit της Nobacco από τις 4 Μαΐου έως και τις 30 Οκτωβρίου 2020, κατά την οποία 2.600 καταναλωτές του δικτύου ιδιόκτητων καταστημάτων της Nobacco, ερωτήθηκαν γιατί στράφηκαν ή γιατί σκέφτονται να επιλέξουν κάποια εναλλακτική λύση καπνίσματος.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης ανάλυσης , εκείνα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επιβεβαιώνουν πως η πανδημία ήταν για αρκετούς από εμάς ένα καθοριστικό κίνητρο, για την εγκατάλειψη του καπνίσματος, την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας εν γένει.

Ανησυχία για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή κυστική ίνωση, είναι εκείνα που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επικινδυνότητας σε σχέση με τον Covid-19. Ωστόσο, κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους χρόνιους καπνίζοντες, οι οποίοι διαθέτουν ένα πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα από τους μη καπνίζοντες και συνεπώς πολύ πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι γνώμες των ειδικών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού διίστανται, οι 3 από τους 10 συμμετέχοντες της έρευνας, δηλαδή το 28%, ανέφερε πως η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, προκάλεσε ή ενέτεινε την ανησυχία για την πιθανότητα μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος και τη μείωση της ανοσοποιητικής άμυνας του οργανισμού.

Προστασία από το παθητικό κάπνισμα

Αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να επισκεφθούν τα καταστήματα της Nobacco, αναζητώντας εναλλακτικές καπνίσματος που, όχι μόνο θα είναι λιγότερο επιβλαβείς για τους ίδιους, αλλά και για τα πρόσωπα με τα οποία συμβιώνουν την περίοδο που μένουμε σπίτι. Διότι, εάν διδαχθήκαμε κάτι τη φετινή χρονιά, είναι πως όσο καλύτερα προστατεύουμε τον εαυτό μας, τόσο πιο προστατευτικοί είμαστε και με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους 7 ερωτηθέντες, δηλαδή ένα ποσοστό του 15%, ανέφερε πως αποφάσισε να μεταβεί σε εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, σε μία προσπάθεια να μειώσει την έκθεση των κοντινών του προσώπων στο παθητικό κάπνισμα μέσα σε κλειστούς χώρους, αλλά και να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του.

Καλύτερη και αποτελεσματική διαχείριση του άγχους

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η αβεβαιότητα που μας περιβάλλει είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αρκετοί από εμάς δυσκολεύονται να διαχειριστούν το άγχος που τους προκαλεί η παρούσα κατάσταση. Γιατί, εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, το lockdown και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν όλα τα παραπάνω, ο φόβος και η διαρκής «απειλή» που επιφέρει η παρουσία του κορονοϊού στην καθημερινότητα, επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική μας κατάσταση και «κορυφώνει» τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ένα ποσοστό του 7%, δηλαδή ο ένας στους 10 συμμετέχοντες της έρευνας, στράφηκε σε εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, θέλοντας να διαχειριστεί τον απρόβλεπτο καταιγισμό συναισθημάτων και άγχους που προξένησε αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη.

Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε πως οι τοποθετήσεις των καταναλωτών, είτε εκείνοι είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, είτε δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κάποιο ανάλογο προϊόν στο παρελθόν, ήταν αυθόρμητες και όχι προκαθορισμένες. Τέλος, αυτό που μένει να διερευνηθεί μελλοντικά, είναι κατά πόσο αυτή η καταναλωτική στάση και οι αλλαγές στην καθημερινότητα που προέκυψαν με αφορμή την επέλαση της πανδημίας, θα διατηρηθούν και με το πέρας αυτής.