ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Πλαίσιο «αγκαλιάζει» την Εκπαίδευση και φέρνει την Τεχνολογία στους μαθητές

Το Πλαίσιο «αγκαλιάζει» την Εκπαίδευση και φέρνει την Τεχνολογία στους μαθητές

Ολοένα και πιο έντονη είναι η ανάγκη, ειδικά των νέων ανθρώπων, των παιδιών της κοινωνίας μας, να προχωρήσουν μπροστά.

Η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς και πασχίζουμε να την προλάβουμε σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχει όμως ένας πολύ κρίσιμος τομέας, που δεν επιτρέπεται να «μείνει πίσω», καθώς αφορά στο ίδιο μας το μέλλον: Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μένει στάσιμη, να μένει πίσω σε μεθόδους και πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, την ώρα που κάθε τι δίπλα μας εξελίσσεται, αναπτύσσοντας τις δυνατότητές μας σε μεγέθη που πριν από λίγα μόνο χρόνια, ίσως να μην μπορούσαμε καν να φανταστούμε!

Η πρώτη STEM Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα

Το Πλαίσιο αγκαλιάζει τον τομέα της Εκπαίδευσης στη χώρα μας, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά. Όντας πολλά περισσότερα από μία εταιρεία τεχνολογίας, έχει ήδη δώσει δείγματα του μεγάλου project που αφορά στη διασύνδεση της προηγμένης τεχνολογίας με την εκπαίδευση στη χώρα μας. Αρχικά, επενδύοντας στη δημιουργία της πρώτης STEM βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, σε ένα δημόσιο λύκειο του δήμου Αθηναίων, στον Κολωνό.

Μια περιοχή της πρωτεύουσας που δεν θεωρείται προνομιούχα, διαθέτει σήμερα μία STEM βιβλιοθήκη, αξιοζήλευτη όχι μόνο από σχολεία του εξωτερικού που συνηθίζουμε να θαυμάζουμε, αλλά και από ολόκληρα ερευνητικά κέντρα. Ένας ιδανικός χώρος, με απεριόριστες δυνατότητες, που καλεί τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής, καλεί τους νέους που αποτελούν το μέλλον μας, να ασχοληθούν με την τεχνολογία, να τη γνωρίσουν, να εξοικειωθούν με τα πεδία της και να μπορέσουν στη συνέχεια να ανοίξουν τα φτερά τους για τις δικές τους δράσεις, σε όποιον χώρο επιθυμούν – διότι, η τεχνολογία ανοίγει ορίζοντες και βρίσκει εφαρμογή παντού, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε τέχνη.

Χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής

«Τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε το δρόμο», είναι το moto που αποτελεί και την κινητήριο δύναμη του Κώστα Γεράρδου και του Πλαισίου και τις εκπαιδευτικές του δράσεις, που ξετυλίγονται σταδιακά. Έτσι, φέτος, το Πλαίσιο δημιούργησε τη δική του ομάδα Ρομποτικής, με παιδιά των συνεργατών του! Παιδιά που δεν είχαν προηγούμενη γνώση ή εμπειρία ρομποτικής και προγραμματισμού, ήρθαν σε επαφή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και μέσω εσωτερικού διαγωνισμού, επιλέχθηκαν τελικά για να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα της εταιρείας.

Η έμπνευση για το νέο αυτό εγχείρημα ήταν του co-CEO της Πλαίσιο Computers, Κώστα Γεράρδου. Η δημιουργία μιας ομάδας αγωνιστικής ρομποτικής, που αποτελείται από νέα παιδιά, με μόνα εφόδια την όρεξή τους για μάθηση, για γνώση, για επαφή με την Τεχνολογία και τις δυνατότητές της. Άμεσα διοργανώθηκε ένας ενδοεταιρικός διαγωνισμός για τα παιδιά των συνεργατών της εταιρείας, μέσα από τον οποίο προέκυψαν τελικά οι τέσσερις φιναλίστ που αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα, την Plaisiobots!

Η Διάνα Βουτυράκου έγινε η προπονήτρια της ομάδας και ο Ιάσονας Σόμογλου ο βοηθός της, ενώ τα παιδιά Ίριδα Αγγελοπούλου, Βασιλική Ηλιάδη, Aλκιβιάδης Κωτσικόπουλος και Χρίστος Ρεντζής προπονήθηκαν συστηματικά, επί έναν χρόνο και εν μέσω πανδημίας – ακόμα και εξ’ αποστάσεως, δηλαδή – προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή, αρχικά, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Μια «καλή θέση» στον διαγωνισμό αυτό ήταν ο ρεαλιστικός στόχος που όλοι ήλπιζαν να καταφέρει η Plaisiobots, ώστε να δείξουν σε όλους πως «η Ελλάδα γεννάει παιδιά που γεννάνε ιδέες» και να ανοίξει ένας νέος δρόμος γεμάτος δυνατότητες και ευκαιρίες για όλα τα παιδιά στη χώρα μας.

Picture3.jpg
Το Buddy the Cane, ένα ρομποτικό μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, που δημιούργησε η Plaisiobots και το οποίο έφερε το χρυσό μετάλλιο στην ελληνική ομάδα

Η στιγμή του θριάμβου παρακαταθήκη για το μέλλον

Σε αυτή την πρώτη της συμμετοχή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η ομάδα Plaisiobots, δεν κατέκτησε απλά μια «καλή θέση», όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Κατέκτησε την πρώτη θέση, το χρυσό μετάλλιο, δείχνοντας σε όλους τι μπορούν να καταφέρουν οι νέοι στη χώρα μας σήμερα, με την κατάλληλη υποστήριξη και στον τομέα της Τεχνολογίας.

Η εξέταση των παιδιών, όπως την παρακολούθησαν οι συνεργάτες της Πλαίσιο Computers από την Άτρακτο

Η Plaisiobots κατόρθωσε να δημιουργήσει το «Buddy the Cane», ένα ρομποτικό μπαστούνι για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και το οποίο την οδήγησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δημιουργικότητα, προετοιμασία, ταλέντο και σκληρή δουλειά, οδήγησαν την ελληνική ομάδα στην πρώτη θέση, σε έναν διαγωνισμό όπου συμμετείχαν συνολικά 60 ομάδες από όλο τον κόσμο, ακόμα και από χώρες με πολύ μακρά παράδοση στη Ρομποτική, όπως η διοργανώτρια Νότια Κορέα.

Η Plaisobots, η ελληνική ομάδα, στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Ο θρίαμβος της πρώτης θέσης γέμισε χαρά τα μέλη της ομάδας και όλο το Πλαίσιο, όλη τη μεγάλη οικογένεια των συνεργατών του, καθώς, εκτός των άλλων, ήταν όλα τα παιδιά, «δικά τους παιδιά». Γέμισε υπερηφάνεια όμως και όλους τους Έλληνες, καθώς ήταν μια καθόλα «ελληνική» προσπάθεια, που έδειξε με πολύ εμφατικό τρόπο πως πράγματι, «τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε το δρόμο», όπως τονίζει ο co-CEO της Πλαίσιο Computers Κώστας Γεράρδος.

Το μέλλον δεν περιμένει ποτέ και κανέναν και είναι χρέος μας να προχωρήσουμε μπροστά. Δίνοντας στα νέα παιδιά, που σήμερα αποτελούν το πιο δυναμικό κι ελπιδοφόρο κομμάτι του χώρου της Εκπαίδευσης, όλα τα εφόδια που χρειάζονται, είναι βέβαιο πως θα μας οδηγήσουν σε ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Το Πλαίσιο αποδεικνύει πως βρίσκεται δίπλα στα παιδιά, δίπλα στην Εκπαίδευση στη χώρα μας, ώστε όλοι οι νέοι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή καταγωγής, να έχουν πρόσβαση στη γνώση, να εξοικειωθούν με την τεχνολογία και τις δυνατότητές της, να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και να δημιουργήσουν χωρίς όρια, ό,τι ονειρεύονται.

Ροή Ειδήσεων