ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Αθηναίων & O Όμιλος Πολίτη «πρασινίζουν» την Ομόνοια (video)

Ο Δήμος Αθηναίων & O Όμιλος Πολίτη «πρασινίζουν» την Ομόνοια (video)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία, προέρχεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην οποία συμβάλλουν σημαντικά τα ρυπογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια, ρύποι δηλαδή που προέρχονται από οχήματα και μεταφορές.

Η Αθήνα είναι μία από τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδόν το 70% των ρύπων της, προέρχεται από αυτοκίνητα. Σε όλα αυτά, ρόλο παίζει φυσικά και η έλλειψη επαρκούς πρασίνου· δέντρων δηλαδή που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε.

Από σήμερα όμως, μπορούμε να δούμε την κατάσταση λίγο πιο αισιόδοξα! Η Politis Technologies, μέλος του Ομίλου Πολίτη, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εξειδίκευσή της πάνω στις τεχνολογίες έξυπνων πόλεων, μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, «φύτεψε» τριάντα δέντρα στην πλατεία Ομονοίας, αλλάζοντας τον αέρα προς το καλύτερο και βοηθώντας στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου έγινε διότι παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, συνεχή ροή οχημάτων και μεγάλο ύψος κτιρίων περιμετρικά, που εγκλωβίζουν τη ρύπανση (συνθήκη Street Canyon). Ως συνέπεια η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή για τους οδηγούς, τους πεζούς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Αναπνεύστε ελεύθερα

Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος και στρατηγικός συνεργάτης με την κορυφαία Ολλανδική εταιρεία Mark Climate Technology, η Politis Technologies προχώρησε στην τοποθέτηση τεσσάρων καινοτόμων συστημάτων μείωσης ρύπων. Πρόκειται για τα ειδικά φίλτρα «Pamares», τα οποία τοποθετούνται πάνω σε στύλους και έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια. Η πατενταρισμένη τεχνολογία που διαθέτουν, εγγυάται τη δέσμευση ακόμα και των πιο μικρών εξ αυτών, ενώ παράλληλα έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση (18WATT), είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα, και η λειτουργία τους είναι σχεδόν αθόρυβη (μεγ. 30 db).

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, δέντρα με διάμετρο 300-450χιλ. δεσμεύουν περίπου 140 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων μικρότερων των 10 χιλιοστών σε ένα χρόνο. Δηλαδή 0,4 γραμμάρια ημερησίως. Η συσκευή Pamares, έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων την ημέρα! Επομένως, κάθε μία συσκευή αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα.

Με τέσσερις συσκευές τοποθετημένες περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, μία από τις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές του κέντρου, είναι σαν να φυτεύτηκαν συνολικά 30 ώριμα δέντρα.

Τεχνολογία προς όφελος της δημόσιας υγείας

Ο Όμιλος Πολίτη, γνωρίζοντας πολύ καλά το όφελος που μπορεί να προκύψει από μία συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, κάνει το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο περιβάλλον και βιώσιμο μέλλον. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις παγκοσμίως, σε περιοχές με επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σημεία κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε λιμάνια, κοντά σε βιομηχανίες αλλά και σε πάρκα, συμβάλλοντας σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Ειδικά στα σημεία που δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δέντρων, το «Pamares» είναι μία ιδανική επιλογή.

Επειδή αναπνέουμε συνεχώς, δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε και συνεχώς εκτεθειμένοι σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίδα μας, πως θα ακολουθήσουν και άλλα.

#politisgroup #pamares #smartcities #smartcitytechnologies # airpollution

Ροή Ειδήσεων