ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Μια δυναμική, ελληνική βιομηχανία στην εποχή της πράσινης μετάβασης

ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Μια δυναμική, ελληνική βιομηχανία στην εποχή της πράσινης μετάβασης

Σε δυναμικές κινήσεις για την ισχυροποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξή της, προχωρά η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που παράγει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, με γνώμονα πάντοτε τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, πολύ δραστικότερα από ό,τι επιτάσσουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι μία ελληνική βιομηχανία που κατόρθωσε όχι μόνο να απορροφήσει εσωτερικά τους κραδασμούς της πανδημίας, χωρίς καμία επίπτωση στο έμψυχο δυναμικό της, αλλά και να συνεχίσει ακάθεκτη τη δυναμική πορεία της προς την πράσινη μετάβαση: Με δυναμικές επενδύσεις και υποδομές, με συγκεκριμένο αποδοτικό πλάνο και παράλληλα, με την ανάπτυξη πράσινων προϊόντων, που έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Υποδομές σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποδομών, που με σημείο αφετηρίας την Ήπειρο, επεκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Έδρα της εταιρείας είναι φυσικά τα Ιωάννινα, η «πρωτεύουσα της Ηπείρου» και εκεί διαθέτει δύο εμφιαλωτήρια, μία επιπλέον βιομηχανική μονάδα για τη δημιουργία συσκευασιών στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων και ένα σημαντικό πρατήριο εντός της πόλης μέσω του οποίου εξυπηρετεί την ευρύτερη περιφέρεια. Παράλληλα όμως, διαθέτει τρία κέντρα αποθήκευσης και διανομής (logistic centres) με γραφεία που υποστηρίζουν την εμπορική λειτουργία της στην Αθήνα, αλλά και σε δύο σημαντικά εμπορικά λιμάνια – περιφερειακά κέντρα της Ελλάδας: Τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Βιώσιμες μεταφορές για την πράσινη μετάβαση

Σε μια εποχή που η πράσινη μετάβαση σε ενεργειακό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει, είναι κοινά παραδεκτό σημείο πως οι μεταφορές αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την παναθρώπινη προσπάθεια. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει ήδη ενσωματώσει στη λειτουργία και τη δραστηριότητά της περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά στη μεταφορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ που παράγει.

Μάλιστα, η απαρχή της πράσινης μετάβασης στις μεταφορές για την εταιρεία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2000, η διακίνηση των εμπορευμάτων άρχισε να γίνεται αποκλειστικά με τον ιδιόκτητο μεταφορικό στόλο της εταιρείας, με στόχο την μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%.

Παράλληλα, ήδη από το 2020 εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 10% και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς επιπλέον κατά περίπου 12%. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής και για το υπόλοιπο 50% του στόλου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητα οχήματα στον στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της.

ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN: Τα πράσινα προϊόντα που συνθέτουν το ελληνικό green case study

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει επανειλημμένως αποδείξει την ευαισθησία της απέναντι στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με πρωτοποριακές κινήσεις που στοχεύουν στη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Έτσι λοιπόν, έχει ήδη δημιουργήσει τη σειρά προϊόντων ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN με συσκευασίες από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET) που κυκλοφορούν στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2020. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες κατά 30%, από τη μία υπερκαλύπτει το ποσοστό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) κατά 5% και από την άλλη, εφαρμόζεται ήδη πέντε χρόνια νωρίτερα από το ευρωπαϊκό χρονικό όριο.

Αναλυτικότερα, οι πρώτοι κωδικοί της σειράς GO GREEN είναι:

  • το ΖΑΓΟΡΙ MINI 330ml,
  • το ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC 750ml και
  • το ΖΑΓΟΡΙ 750ml.

Ακολουθεί η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί, σταδιακά, όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που σήμερα κυκλοφορούν σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει ενσωματώσει πλήρως την ανάγκη πράσινης μετάβασης. Εκτός από τη σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, τις μεταφορές με τεχνολογία υβριδικών καυσίμων και την ενσωμάτωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον στόλο της και τις πλείστες περιβαλλοντικές δράσεις, διαθέτει συνολικό στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας και αιεφορίας που την καθιστά «ελληνικό green case study», ένα υπόδειγμα λειτουργίας με πράσινη κατεύθυνση. Το μέλλον απαιτεί πράσινη στροφή και είναι σαφές πως εκείνοι που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στο αύριο, πρέπει ήδη να έχουν ξεκινήσει μια τέτοια πορεία. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και υπόσχεται στους καταναλωτές ακόμα περισσότερες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Δράσεις που θα επιβεβαιώσουν την πρωτοκαθεδρία της και σε αυτόν τον τομέα.