Οι γιατροί του αύριο εκπαιδεύονται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι γιατροί του αύριο εκπαιδεύονται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με παγκόσμια εμβέλεια αλλά πάντα με έμφαση στον φοιτητή

Όταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε την ίδρυση του παραρτήματος της Ιατρικής του Σχολής στην καρδιά της Ευρώπης, στη Φρανκφούρτη, η πρώτη τέτοια εφόρμηση στην Γηραιά ήπειρο από κυπριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα, θεωρήθηκε πρωτοφανές, φιλόδοξο, ριψοκίνδυνο. ‘Όντως, λέει η καθηγήτρια Elizabeth Johnson, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, «είναι μεγάλη υπόθεση, είναι κάτι που σχεδιαζόταν για σχεδόν έξι χρόνια», αλλά στη συνέχεια προσθέτει ωμά: «είναι όμως απλώς μια επέκταση της πανεπιστημιούπολης μας στη Λευκωσία».

Η Κοσμήτορας Johnson αναγνωρίζει το μέγεθος του εγχειρήματος, αλλά τονίζει ότι το σημαντικό είναι η εγκυροποίηση του, το ‘validation’: «Δεν είναι μόνο το ότι μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Γνωρίζουμε ότι είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι η πιστοποίηση τόσο από την τοπική γερμανική ρυθμιστική αρχή όσο και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME) ότι κάνουμε καλή δουλειά».

Με το 70% των 850+ φοιτητών Ιατρικής της Σχολής να προέρχονται από το εξωτερικό, και ένας τεράστιος αριθμός αυτών να είναι από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η ίδρυση ενός παραρτήματος στην καρδιά της Ευρώπης φαινόταν μια λογική κίνηση. «Υπάρχει προφανής ανάγκη για γιατρούς παντού, υπάρχει έλλειψη στη Γερμανία και οι γερμανικές αρχές ενστερνίστηκαν το εγχείρημά μας επειδή έχουμε ένα πολύ ισχυρό ιατρικό πρόγραμμα».

Υπήρχαν 18 φοιτητές στην πρώτη τάξη αποφοίτησης του πανεπιστημίου το 2019, οι πρώτοι «πρεσβευτές» του όπως τους περιγράφει. Το 2022 υπήρχαν 66 απόφοιτοι, το ένα τρίτο από αυτούς προέρχονταν από τη Γερμανία και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γερμανία για ειδικότητες. Συνολικά 154 απόφοιτοι εργάζονται τώρα σε όλο τον κόσμο ακολουθώντας τις εξειδικεύσεις τους.

Παρόλο που η Δρ. Johnson γνωρίζει τα σχετικά στατιστικά, σπεύδει να επισημάνει: «Δεν αφορά το πόσους διδάσκουμε ή πόσοι αποφοιτούν, είναι το τι επιτυγχάνουν οι φοιτητές εδώ και τι κάνουν όταν τελειώνουν. «Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν μας… Θέλω να έρχονται εδώ γιατί είμαστε καλοί στο να διασφαλίζουμε ότι θα γίνουν εξαιρετικοί κλινικοί γιατροί».

Αλλά η Δρ. Johnson φέρνει κάτι πολύ διαφορετικό και προσωπικό στο όλο εγχείρημα. «Εκείνο για το οποίο είμαι περήφανη είναι ότι έχουμε απόλυτα στο επίκεντρο τους φοιτητές μας» λέει εκπέμποντας ένα ενθουσιασμό. Ίσως ακόμα πιο σπάνιο είναι η στοχαστική της σκέψη και μια σχεδόν μητρική ευαισθησία για τους φοιτητές της, την ευημερία τους και την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

«Εκτός από το επαγγελματικό μου πρόγραμμα και πέραν από τις αναρίθμητες εβδομαδιαίες συναντήσεις μου στο ημερολόγιό μου», λέει η Johnson, «περισσότερες από τα τρία τέταρτα αυτών είναι με φοιτητές». Αφουγκραζόμαστε τους φοιτητές μας και έτσι βρίσκουμε τι πρέπει να προσαρμοστεί και να διορθωθεί. Από το 1ο έτος έως το 6ο έτος – μια πολιτική ανοιχτών θυρών, τονίζει, είναι απολύτως απαραίτητη.

«Έχουμε μια διεθνή ομάδα με διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι μια από τις προκλήσεις είτε διδάσκουμε εδώ είτε στη Φρανκφούρτη, αφενός πώς να δημιουργήσουμε έναν χώρο διδασκαλίας χωρίς πολιτισμικούς αποκλεισμούς και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοί μας είναι πολιτισμικά ικανοί ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε οπουδήποτε στον κόσμο».

«Το συλλογικό επιστημονικό προφίλ της σχολής μας είναι εξαιρετικό», υποστηρίζει και προσθέτει πως «αναπτύσσουμε μια πολύ ισχυρή φήμη για την έρευνα με μελέτες υψηλού αντίκτυπου να δημοσιεύονται συνεχώς σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά. Η Ιατρική Σχολή είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για σχεδόν το 30 τοις εκατό των δημοσιεύσεων εκτός Πανεπιστημίου. Οι ερευνητικές μας προσπάθειες και οι διασυνδέσεις μας στη Φρανκφούρτη θα αποδειχθούν υψίστης σημασίας, προσθέτει.

«Είμαστε μια φανταστική ομάδα, εργαζόμαστε ως οικογένεια, όλοι συμμετέχουν και επενδύουν, και όπως σημείωσαν οι διαπιστευτές μας, έχουμε μια οριζόντια ηγεσία». H Κοσμήτορας Johnson προσθέτει πως το προσωπικό της Σχολής έχει επίσης διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική περίθαλψης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδια είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Εκπαίδευσης Εργατικού Δυναμικού Υγείας (INHWE) που εμπλέκεται επίσης στην πολιτική της ΕΕ.

Ως κορυφαίο διεθνές πανεπιστήμιο, με ευρύ πεδίο σπουδών, το EUC προσφέρει πτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Αποτελεί μια κοιτίδα γνώσης, με φοιτητική του κοινότητα πέρα των 8,500 φοιτητών, οι οποίοι σπουδάζουν στις 6 Σχολές του:

-Ιατρική Σχολή

-Οδοντιατρική Σχολή

-Νομική Σχολή

-Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

-Σχολή Θετικών Επιστημών

-Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Η Κοσμήτορας Johnson αναφέρει πως παρόλο που το κυπριακό κράτος προωθεί τη χώρα ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, θα θέλαμε να υπήρχε περισσότερη στήριξη, ισχυριζόμενη ότι με τα επίπεδα ποιότητας στην Κύπρο να αγγίζουν πρότυπα παγκόσμιας κλάσης το κράτος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Αλλά εστιάζοντας πάντα στα θετικά, αντικρούει ότι η έλλειψη της πλήρους υποστήριξης από το κράτος «μας έχει κάνει πιο ανθεκτικούς», είμαστε πάντα ανταγωνιστικοί, συνεχώς σε επαγρύπνηση για το τι κάνουμε και πώς να το βελτιώσουμε».

Το πτυχίο της Ιατρικής, MD και το Παράρτημα της Φρανκφούρτης έχουν εγκριθεί από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) και την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή στη Γερμανία και θα βασιστεί στα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του πλήρως διαπιστευμένου προγράμματος της Ιατρικής Σχολής – του μοναδικού ιατρικού προγράμματος στην περιοχή που έχει αξιολογηθεί με 5 αστέρια από το QS TOP UNIVERSITIES.

«Είτε παρακολουθούν μαθήματα στη Λευκωσία είτε στη μητροπολιτική Φρανκφούρτη, η πλούσια μαθησιακή εμπειρία των φοιτητών μας θα είναι απαράμιλλη. Εκτός από την ευκαιρία να μάθουν από μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στον ακαδημαϊκό χώρο και να συμμετάσχουν σε καθοριστικής σημασίας έρευνα, οι φοιτητές Ιατρικής του EUC στο Παράρτημά μας στη Φρανκφούρτη θα έχουν πρόσβαση στην κλινική εκπαίδευση μαζί με ειδικούς που εργάζονται σε πρωτοποριακά νοσοκομεία στη Φρανκφούρτη και στη Γερμανία γενικότερα, παραμένουμε εστιασμένοι στην εμπειρία των φοιτητών μας κάνοντας την προσωπική - to empower greatness».

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στην Φρανκφούρτη

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δέχεται αιτήσεις εισαγωγής για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2023 με έναρξη σπουδών 2 Οκτωβρίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες στο https://euc.ac.cy/, μέσω email info@euc.ac.cy ή καλώντας το 0035722 713000.