ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μίχαλος: Eπιστολή στον πρωθυπουργό και στα Επιμελητήρια

Μίχαλος: Eπιστολή στον πρωθυπουργό και στα Επιμελητήρια

Την αναγκαιότητα άμεσης επίτευξης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει με σημερινή επιστολή του στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει τόσο

Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος απέστειλε επιστολή στις διοικήσεις όλων των επιμελητηρίων της χώρας, καλώντας τες να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης στις περιοχές τους του συνόλου των βουλευτών όλων των βουλευτικών κομμάτων για τις θέσεις και τις απόψεις της επιμελητηριακής κοινότητας, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή δράση πολιτικού κι επιχειρηματικού κόσμου για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της εθνικής μας οικονομίας.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους και τους πιστωτές μας έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

"Με αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση στην οποία προβαίνει η κυβέρνησή σας με τους θεσμούς ευελπιστώντας για μια άμεση, έντιμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και εταίρων που θα απαλλάξει την αγορά από το κλίμα αβεβαιότητας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες εισροής κεφαλαίων στη χώρα, ώστε να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα όμως, με τη σκληρή διαπραγμάτευση την οποία διεξάγετε, θα θέλαμε να σας προτείνουμε την άμεση προώθηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων που αντικειμενικά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και δε θα πρέπει λόγω της αναγκαιότητάς τους να αποτελούν παραμέτρους της διαπραγμάτευσης" όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Προτείνεται δε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης βασισμένο στον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ενέργεια.
Ακόμη σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποιοι «παραμελημένοι» τομείς της ελληνικής οικονομίας, που αν αναπτυχθούν, θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Σε αυτούς τους τομείς, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η ποιοτική αναβάθμιση της παραδοσιακής ελληνικής βιομηχανίας, η λειτουργική σύζευξη της γεωργικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων, η αναβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βεβαίως η ανάπτυξη των τομέων της παιδείας και της υγείας με την παροχή κινήτρων για τη δραστηριοποίηση σε αυτούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την προσέλκυση κυρίως ξένων «πελατών».

Εξίσου σημαντική κατά την ΚΕΕ, είναι και η επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης με προτεραιότητες τη μείωση του αριθμού των δημοσίων φορέων, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των άριστων.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί μετ' επιτάσεως τη διαμόρφωση ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος. Και σημειώνεται ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο στις επιχειρήσεις, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, όσο και για την καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Τέλος, για την ενίσχυση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προτείνει η ΚΕΕ τη νομιμοποίηση κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις