ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρίζουν τα θεμέλια της ΔΕΗ

Τρίζουν τα θεμέλια της ΔΕΗ

Ωρολογιακή βόμβα για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αποτελούν οι κυβερνητικές αποφάσεις καθώς παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμοτητάς της, οι κυβερνητικές επιλογές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία και τις προοπτικές της.

Κίνδυνοι για τη ΔΕΗ από τους κυβερνητικούς χειρισμούς

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι επιλογές που έγιναν ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου» με του ομολογιούχους και τους μετόχους της επιχείρησης να βρίσκονται σε θέση μάχης και είναι έτοιμοι να προκαλέσουν σοβαρά πιθανά νομικά προβλήματα που απειλούν την αξία της και τις προοπτικές της.

Κι αυτό γιατί η απόφαση κρατικοποίησης του 51% του ΑΔΜΗΕ έναντι αόριστων μελλοντικών ανταλλαγμάτων προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα αφού ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με βάση το οποίο έχει λάβει το ομολογιακό δάνειο του 1,7 δισ. ευρώ στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές τράπεζες, και τα 700 εκατ. ευρώ του 2014 με ομολογιούχους μεγάλο αριθμό funds και θεσμικών επενδυτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να κινηθούν άμεσα και να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ.

Το ρίσκο που αντιμετωπίζει πλέον η εταιρεία είναι μεγάλο όσο πληθαίνουν οι αβεβαιότητες και μαζεύονται πιθανές απαιτήσεις όχι μόνο των ομολογιούχων αλλά και των μετόχων μειοψηφίας.

Ο μέτοχος πλειοψηφίας (που είναι το Δημόσιο) θα αποφασίζει την πώληση θυγατρικής της εταιρείας στον ίδιο (Δημόσιο) άνευ άμεσου ανταλλάγματος κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί σαν κινηση σε βάρος των συμφερόντων των υπόλοιπων μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ.

Αυτό δημιουργεί ακόμη ένα νομικό κίνδυνο αφού μέτοχοι της εταιρείας όπως η Silchester και άλλα μεγάλα διεθνή fund αναμένεται να κινηθούν για την υπερράσπιση των συμφερόντων τους.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε πλήγμα στη ΔΕΗ είναι πολύ σοβαρότερο από το πλήγμα στους μετόχους και τους ομολογιούχους της.

Η ΔΕΗ έχει ειδικό βάρος στην ενεργειακή αγορά και δεν λειτουργεί όπως μια οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παραγωγής ή προμήθειας ρεύματος, αλλά είναι υποχρεωμένη να καλύπτει αδυναμίες του συστήματος, να έχει κοινωνικά κριτήρια στον τρόπο αντιμετώπισης λεπτών ζητημάτων, όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η ηλεκτροδότηση των νησιών (δεν έχει εισπράξει ακόμα από τις ΥΚΩ παρελθόντων χρόνων περί τα 500 εκατ.) κ.λπ.

Ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητά της δεν αφορά μόνο την πορεία της μετοχής και τους μετόχους αλλά το ελληνικό Δημόσιο και την ευστάθεια της ενεργειακής αγοράς πο σήμερα στηρίζεται στη λειτουργία της ΔΕΗ.

Στις συνέπειες για τη ΔΕΗ των αποφάσεων τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τις δημοπρασίες αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, ο οποίος σημείωσε ότι «όποια μεθοδολογία αποζημίωσης της ΔΕΗ κι αν επιλεγεί, θα έχουν δυσμενή επίπτωση για την επιχείρηση, κίνδυνο για τη ΔΕΗ αποτελεί και η πιθανή εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου NOME που επίσης θα έχει δυσμενή επίπτωση.

«Ο συνδυασμός απώλεια του ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες NOMEμπορεί να αποβεί καταστροφικός για τη ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Ζερβός, εκτιμώντας όμως ότι το μοντέλο NOME δεν έχει νόημα να προχωρήσει, καθώς, εάν έχει τιμή εκκίνησης συμβατή με τα κόστη της ΔΕΗ δεν θα ενδιαφέρει κανέναν να συμμετάσχει, εάν, δε, έχει τιμή εκκίνησης χαμηλή, τότε θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης ..δεν ανησυχεί...και τονίζει ότι « δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ» ενώ επεσήμανε η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.

Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή και ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.

Για τις δημοπρασίες "φθηνής" ενέργειας από τη ΔΕΗ (είναι οι λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ ) με στόχο να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας. Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαιώνει ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο δεν θα γίνει με βίαιο τρόπο και σε βάρος της ΔΕΗ αλλά με βάση την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικές ειδήσεις