ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ασφαλίσεις το σπίτι σου & περιεχόμενό του

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ασφαλίσεις το σπίτι σου & περιεχόμενό του

Είναι προφανές πως η μέση ζημιά μπορεί να εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μπορεί το σπίτι που κατοικούμε να αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς και ένα καταφύγιο, τον χώρο που ηρεμούμε και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας καθημερινά, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει ολοένα και λιγότερο χρόνο μέσα σε αυτό. Δεν χρειάζεται λοιπόν να λείψουμε για κάποιο μακρινό ταξίδι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο το σπίτι μας όσο και το περιεχόμενό του είναι προστατευμένο.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώθηκαν στη χώρα μας περί τις 10.500 κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες σπιτιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο «λογαριασμός» ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι απόπειρες για κλοπή ή διάρρηξη.

Θα πρέπει ωστόσο να αναλογιστούμε ότι αυτός δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος για την οικία μας αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται κάθε χρόνο και παράλληλα το σπίτι μας εκτίθεται στον κίνδυνο να προκληθούν ζημιές από κάποιο βραχυκύκλωμα ή τη θραύση των σωληνώσεων.

Όπως αναφέρει σε μελέτη της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την ασφάλιση περιουσίας, η πιο συχνή αιτία ζημιών είναι όντως οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και οι θραύσεις σωληνώσεων, όμως το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων συγκεντρώνει το αίτιο της φωτιάς.

Τα περισσότερα χρήματα, δηλαδή, για αποζημιώσεις έχουν δοθεί για ζημιές που προκλήθηκαν από πυρκαγιά. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η μέση ζημία διαμορφώθηκε στα 4.128 ευρώ ενώ ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών κινδύνων.

Είναι προφανές πως η μέση ζημιά μπορεί να εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, την ώρα που με χαμηλό κόστος μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για κάθε πιθανή ζημιά.

Το insurancemarket.gr, το μεγαλύτερο site σύγκρισης & αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων, μας ενημερώνει ότι αυτή την στιγμή η χαμηλότερη τιμή για ασφάλεια σπιτιού είναι με 0,81€ ανά τμ ετησίως! Δηλαδή για ένα σπίτι 100 τμ, το ετήσιο ασφάλιστρο για κάλυψη σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας και 26 επιπλέον κινδύνων, είναι μόλις 81€ τον χρόνο!

Επιπλέον, μία ολοκληρωμένη ασφάλεια κατοικίας όχι μόνο μας προστατεύει από τις υλικές ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στο κτίριο αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο από πιθανή κλοπή. Σκεφτείτε την περίπτωση που γίνεται διάρρηξη στο σπίτι και ο ένοικος αναγκάζεται να καλύψει από την τσέπη του τα έξοδα για την επισκευή ή αλλαγή της πόρτας και φυσικά την αξία των φορητών συσκευών (όπως έναν υπολογιστή ή μία τηλεόραση) που… έκαναν φτερά.

Μπορούμε να ασφαλίσουμε ΚΑΙ το περιεχόμενο του σπιτιού μας έναντι οποιασδήποτε ζημιάς. Για παράδειγμα ζημιές σε τζάμια, καθρέπτες, είδη υγιεινής και σε ηλεκτρικές συσκευές καθώς και την απώλεια αυτών και άλλων υπαρχόντων. Κλιματιστικά, φωτιστικά, εντοιχιζόμενες και μη ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και έργα τέχνης ή αντικείμενα αξίας!

Τι κάνεις σε περίπτωση ζημιάς

  • Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καλέσεις τις αρμόδιες αρχές και μετά να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία.
  • Είναι επίσης σημαντικό να δηλωθούν οι ζημιές και οι απώλειες μέσω γραπτής έκθεσης στην οποία θα καταγράφονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες.
  • Κατά τη διαδικασία δεν θα πρέπει να αλλάξει η κατάσταση που σχηματίζεται μετά τη ζημιά, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της ασφαλιστικής.
  • Πρέπει να διαφυλάξεις τα αντικείμενα που έπαθαν ζημιά και να τα έχεις διαθέσιμα για επιθεώρηση από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα που στέλνει η εταιρεία.
  • Καλείσαι επίσης να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους πραγματογνώμονες της εταιρείας για την εκτίμηση των ζημιών.
  • Δεν πρέπει να επισκευάζεις τα αντικείμενα που έπαθαν ζημιά και γενικά να μην αλλάξει ο ασφαλισμένος χώρος, χωρίς την έγκριση της εταιρείας.
  • Τέλος, θα πρέπει εκ των προτέρων να ενημερωθείς για τις εξαιρέσεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Για παράδειγμα, δεν καλύπτεσαι όταν διαπιστώνεται αμέλεια ενώ συνήθως δεν ασφαλίζονται έργα τέχνης και κοσμήματα γιατί υπάρχουν εξειδικευμένα συμβόλαια που συμπεριλαμβάνουν την εκτίμηση των ασφαλιζόμενων αντικειμένων.