ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είναι το 5G και τι κάνει η WIND στην… Καλαμάτα;

Τι είναι το 5G και τι κάνει η WIND στην… Καλαμάτα;

Κάθε δέκα χρόνια στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας κάνει την εμφάνισή της και μία διαφορετική τεχνολογική γενιά.

Στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 γνωρίσαμε τη 2η γενιά (2G) που μας έβαλε στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήρθε η σειρά της 3ης γενιάς (3G) που έκανε πραγματικότητα το mobile Internet, ήτοι έκανε εφικτό να έχεις πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας ήταν η σειρά του 4G και του mobile broadband, όπου οι ταχύτητες σύνδεσης έφθασαν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνες των ευρυζωνικών συνδέσεων. Και τώρα, καθώς πλησιάζουμε προς τη δεκαετία του ’20, έχει αρχίσει -και στην Ελλάδα- η προετοιμασία για την έλευση της 5ης γενιάς (5G), το οποίο δεν είναι απλά μία εξέλιξη των προηγούμενων γενιών, αλλά μία μικρή «επανάσταση» που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020, αν και οι πιο ρεαλιστές υποστηρίζουν ότι μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές του 2021. Όμως, για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, απαιτείται οι πάροχοι να δοκιμάσουν τις σχετικές υποδομές και ήδη έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία, όπως είναι αυτό της WIND στη Καλαμάτα. Η τελευταία δείχνει να εξελίσσεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης, καθώς στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας λειτουργεί εδώ και καιρό -πάλι από την WIND- εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Γιατί ασχολούμαστε με το 5G;

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει το 5G διαφορετικό σε σχέση με το 4G; Για τους περισσότερους, οι πολύ υψηλότερες ταχύτητες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό. Σε ένα 5G δίκτυο, η ταχύτητα λήψης δεδομένων, ακόμη και στα πρώτα στάδια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα φθάνει στο 1 Gbps, δηλαδή θα είναι στα ίδια επίπεδα με μία ενσύρματη σύνδεση οπτικής ίνας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο Διαδίκτυο, αλλά και δυνατότητα για νέες εφαρμογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα μπορεί κάποιος να «κατεβάζει» μία ταινία με ανάλυση 8Κ, που θα είναι διαθέσιμη στο προσεχές μέλλον, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αλλά, οι υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι το μόνο νέο χαρακτηριστικό. Το 5G επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία μέσα στην ίδια περιοχή δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών. Ακόμη, η «καθυστέρηση» στην απόκριση του δικτύου (latency) είναι απίστευτα χαμηλή καθώς μπορεί να φθάσει το 1 ms. Στοιχείο πολύ σημαντικό σε εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα, όπου η απόκριση στις εντολές που δίνει ο χρήστης ή το μηχάνημα είναι κρίσιμης σημασίας.

Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά αναμένεται να δημιουργήσουν πολλές αλλαγές σε υφιστάμενους κλάδους, όπως και να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών νέων υπηρεσιών που μοιάζουν να βγαίνουν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αυτοκινούμενα οχήματα, «έξυπνα» εργοστάσια, «έξυπνα» κτήρια και πόλεις, ευφυείς χώροι εργασίας, smart logistics, τηλεϊατρική, είναι μόνο ορισμένες από τις λύσεις και τις υπηρεσίες που θα δούμε. Όμως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως ακόμη οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα αξιοποιούν το 5G είναι σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης με τα μοντέλα εμπορικής αξιοποίησης να βρίσκονται και αυτά σε φάση αξιολόγησης.

Μία πρώτη γεύση των δυνατοτήτων των δικτύων 5G μπορεί να έχει κάποιος σε ένα από τα πιλοτικά δίκτυα. Στην περίπτωση της Καλαμάτας, το πιλοτικό 5G δίκτυο της WIND καλύπτει την περιοχή της κεντρικής πλατείας και το Πνευματικό Κέντρο και την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο γίνεται το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο ο χρήστης, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα εμπορικά διαθέσιμες 5G συσκευές, θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω wifi το οποίο θα λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.