ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΟΚ: Έρχονται αναδρομικά «χαράτσια» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

ΣΟΚ: Έρχονται αναδρομικά «χαράτσια» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

ΕΦΚΑ | Χαράτσια: Την πολιτική της οικονομικής εξόντωσης επιλέγει, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβάλλοντας μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναδρομικά «χαράτσια» μέσα στον Αύγουστο σε περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες.

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τα «χαράτσια» αυτά θα είναι οι οφειλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη, οι οποίες αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, ενώ τα πρώτα «ραβασάκια» μέσω ΕΦΚΑ αναμένεται να αποσταλούν στους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες.

Τη σχετική εγκύκλιο εξέδωσε και απέστειλε στον ΕΦΚΑ ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, και σύμφωνα με αυτή περίπου 300.000 αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν άμεσα νέα ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4% για το εφάπαξ και 7% για την επικουρική τους ασφάλιση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι συγκεκριμένες εισφορές δεν είχαν συμπεριληφθεί στα «ραβασάκια» που λαμβάνουν οι προαναφερθείσες κατηγορίες επαγγελματιών από την αρχή του 2017 για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται ότι έως τώρα οι εν λόγω ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι κατέβαλλαν μόνο εισφορές 20% για σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη.

Με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας μπαίνει επιπρόσθετη επιβάρυνση 4%-11% αναδρομικά από 01/01/2017, βάσει των εισοδημάτων που είχαν δηλωθεί το 2015.

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος Πετρόπουλου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας, προβλέπονται τα εξής:

1. Γιατροί και φαρμακοποιοί θα λάβουν τη «λυπητερή» του ΕΦΚΑ με έξτρα χρεώσεις αναδρομικών εισφορών 8 μηνών για τον κλάδο εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν με 4%.

2. Μηχανικοί, υποθηκοφύλακες, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά από 01/01/2017 εισφορές συνολικού ποσοστού 11% (7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ)

Αναλυτικός πίνακας με τις επιβαρύνσεις (πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

IMG 20170809 082003

Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά «χαράτσια»;

Στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί, μέχρι στιγμής, σαφής απάντηση και τούτο γιατί στην εγκύκλιο Πετρόπουλου δεν διευκρινίζεται εάν τα αναδρομικά ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ ή σε δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις