ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πόλεμος Κομισιόν – εφοπλιστών για τη φορολογία!

Πόλεμος Κομισιόν – εφοπλιστών για τη φορολογία!

Παρά τις επισημάνσεις και τις «κόκκινες κάρτες» από την Κομισιόν και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες εφοπλιστές αρνούνται πεισματικά να δεχθούν οποιοδήποτε έλεγχο στα ζητήματα της φορολόγησής τους.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΛΟΜΠΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. – ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΙΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΛΤΣ

Η στάση αυτή των Ελλήνων πλοιοκτητών φαίνεται πως έχει προκαλέσει τεράστια δυσφορία στην Κομισιόν κάτι που ξεκαθάρισε στα «Ποσειδώνια 2016» και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη.

Η κυρία Μπουλτς τόνισε μεταξύ άλλων πως αποτελεί βασική προτεραιότητα των οργάνων της Ε.Ε. η διασφάλιση ισοτιμίας στο «επιχειρείν» στον χώρο της ναυτιλίας σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η κυρία Μπουλτς έστειλε μήνυμα προς την εφοπλιστική κοινότητα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ούτε η φορολογική τους ασυλία, ούτε βεβαίως η ασάφεια που υπάρχει στο καθεστώς με το οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες τους.

Για αυτό το λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες και είναι διατεθειμένη να βάλει το... μαχαίρι στο κόκαλο.

Λίγο αργότερα μάλιστα, η κυρία Μπουλτς, διευκρίνισε πως το επόμενο διάστημα, η έρευνα που διεξάγεται θα επικεντρωθεί στη χώρα (Ελλάδα) και θα συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται στη ναυτιλιακή δραστηριότητα και όχι μόνο τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου δεν άρεσε καθόλου στο λόμπι των Ελλήνων Εφοπλιστών που εδώ και δεκαετίες έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν ένα καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης και φορολογικής ασυλίας.

Μάλιστα η αντίδραση του προέδρου της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο κ. Βενιάμης έφτασε στο σημείο να «απειλήσει» τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πώς αν συνεχιστούν οι έρευνες «θα ανοίξει», όπως είπε, «το κουτί της Πανδώρας».

Μάλιστα ο κ. Βενιάμης φρόντισε να υπενθυμίσει στην κυρία Μπουλτς ότι οι εφοπλιστές έχουν... καλούς δικηγόρους και έχουν στο πλάι τους και την ελληνική κυβέρνηση. «Έχουμε άλλωστε, ισχυρή νομική βάση και θεωρούμε θετική την απαντητική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Επιτροπή για το θέμα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των εφοπλιστών, βγάζοντας στη «σέντρα» τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν προξενεί πλέον καμία εντύπωση αφού όπως έχουμε σημειώσει από το Newsbomb.gr ο κ. Αλέξης Τσίπρας «εξυπηρετεί» πλήρως τις διαθέσεις των εφοπλιστών. Η παρουσία του στα «Ποσειδώνια 2016» ήταν αποκαλυπτική για την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ που από πολέμιος του εφοπλιστικού λόμπι έχει γίνει «ορντίναντσα» των εφοπλιστών.

Σχετικές ειδήσεις