ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Όλοι αισιόδοξοι για τελική λύση σήμερα

Eurogroup: Όλοι αισιόδοξοι για τελική λύση σήμερα

Την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε", είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

«Θέλω να πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλούς άπό τους όρους που της ζητήσαμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο».

"Υπάρχουν βέβαια ακόμα ερωτήματα ως προς το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου τομέα καθώς και ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ πρέπει να συζητήσουμε και για το συνολικό μέγεθος του δεύτερου πακέτου. Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα 130 δισ. ευρώ" πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Φιλανδίας.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε πως έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αργότερα τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών τόνισε πως "η Ελλάδα υλοποίησε τις ενέργειες που ανέμενε από αυτήν το Eurogroup".

Πρόσθεσε όμως πως υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας.

Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το θέμα του ειδικού λογαριασμού.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως είναι ακόμη ανοικτό το θέμα της εποπτείας της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ερωτηθείσα για το θέμα του ειδικού λογαριασμού, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση των δανείων διάσωσης, είπε:

"Αυτό βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το συζητήσουν αυτό διεξοδικά στην συνεδρίασή τους. Εγώ είμαι υπέρ ενός τέτοιου λογαριασμού."

Η Φέκτερ τόνισε ότι η ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά την χρήση των κεφαλαίων από την Ελλάδα, απέκλεισε όμως την ιδέα ειδικού "επιτρόπου" για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Υπό συζήτηση ακόμη η συμμετοχή της ΕΚΤ στo PSI

Δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), δήλωσε την Δευτέρα πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών προσθέτωντας ότι συνεχίζονται και οι συζητήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού Δημόσιου, ενώ εξακολουθεί να συζητείται η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Το στέλεχος πρόσθεσε πάντως ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI.

Επίσης, φαίνεται να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ειδικού λογαριασμού, καθώς η ελληνική πλευρά βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο, το ΔΝΤ, που αντιδρά στο συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ

Διαβάστε ακόμη:

Reuters: Συμφωνία Ελλάδας – Φιλανδίας για εγγυήσεις

Ε. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε σαφή πολιτική έγκριση του Eurogroup