ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Έρχονται ανατροπές δια χειρός… Σπυρόπουλου

Ασφαλιστικό: Έρχονται ανατροπές δια χειρός… Σπυρόπουλου

«Εδώ και τώρα εθνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σπυρόπουλος προτείνει μάλιστα νέες δομικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, προτείνει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, θέτοντας ερωτήματα που αγγίζουν τις βασικές παραμέτρους, όπως την πλήρη ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε την εφαρμογή συστήματος τριών πυλώνων (με δεσπόζουσα θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα) τη μετατροπή ταμείων κύριας ασφάλισης σε επαγγελματικά, και αναλογικότητα όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά και στις παροχές υγείας!

"Γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές υγείας όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές", αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος.

Αναλυτικά, ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου θα μπορούσαν να τεθούν τα ακόλουθα θέματα:

  • Τα ταμεία κύριας ασφάλισης των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών (ΕΤΕΑΑ), θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ταμεία ειδικού σκοπού (κάτι ανάλογο με τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση) προκειμένου να εξαιρεθούν από τη κρατική δαπάνη για τις συντάξεις.
  • Καθολική ενοποίηση των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρείς κλάδους (Μισθωτοί, Ελεύθεροι Επαγγελματίες Αγρότες) ή τρία ξεχωριστά Ταμεία.
  • Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων - Μισθωτών.
  • Δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε υπό τύπο ερωτήματος "αν το ύψος των εισφορών πρέπει ή όχι να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων και ύψος εισφορών που θα υποβοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".

Σχετικές ειδήσεις