ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγεφύρωτες οι διαφορές στο Ασφαλιστικό

Αγεφύρωτες οι διαφορές στο Ασφαλιστικό

Οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις κύριων συντάξεων (- 35%) και επικουρικών (-15%), "φρένο" στις πρόωρες από τον Ιούλιο, περικοπή του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που παραμένει μέχρι το 2019.

Αγεφύρωτες σε σημαντικό βαθμό παραμένουν οι διαφορές μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, παρά τις μικρές μετακινήσεις του ΔΝΤ σε ένα - δύο ζητήματα κατά τη χθεσινή (Πέμπτη 25/6) συνεδρίαση του Eurogroup, με κυριότερη αυτή της διατήρησης του ΕΚΑΣ για την επόμενη τετραετία.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν περικοπή των πρόωρων συντάξεων από την 1.7.2015, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που οδηγεί σε μειώσεις 15% των επικουρικών συντάξεων για φέτος, τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες (ΟΓΑ) επίσπευση της εφαρμογής της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (από το 2022).

Ταυτόχρονα εμφανίζονται αμετακίνητοι στην εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, η εφαρμογή του οποίου από το 2015 θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση των συντάξεων σε ποσοστό άνω του 35%.

Επίσης, μετά την απόσυρση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών στις κύριες συντάξεις κατά 1% στον κλάδο υγείας και για θεσμοθέτηση 5% εισφορές στις επικουρικές συντάξεις, το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί επιμένουν στην θεσμοθέτηση αύξησης των εισφορών στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% και απορρίπτουν την πρόταση αύξησης της εισφοράς για τις επικουρικές από το 3% στο 3,5% που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Αναλυτικά, οι θεσμοί επιμένουν:

*Στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 που θα απομοιώσει τις συντάξιμες αποδοχές από το 2015. Και αυτό γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπει ο πρώτος μνημονιακός νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη οδηγεί σε μείωση των συντάξεων σε ποσοστό άνω του 35%.

*Στην πλήρη εξάλειψη από την 1.7.2015 έως το 2022 των πρόωρων συντάξεων έτσι ώστε τα γενικά όρια συνταξιοδότησης για όλους να είναι στα 67 ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας. Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα δηλαδή αυτών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνταξιοδοτηθούν. Από την επίσπευση της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εξαιρεί τους εργαζόμενους στα Βαρέα και τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα (όχι τις μητέρες ανηλίκων) ενώ συμφωνεί στην αύξηση του πέναλτι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, άνω του 6% που ήδη ισχύει.

*Στο ΕΚΑΣ οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργησή του το αργότερο το 2017, ενώ η κυβέρνηση με την πρότασή της ζητούσε τη διατήρησή του μέχρι το 2020. Με την χθεσινή πρόταση το ΕΚΑΣ μπορεί να διατηρείται μέχρι το τέλος του 2019, ωστόσο οι δανειστές ζητούν άμεση περικοπή για το 20% των δικαιούχων με υψηλότερα εισοδήματα.

*Τέλος στην πρόταση δανειστών για μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών - παροχών, η κυβέρνηση συζητάει μόνο με την προϋπόθεση διατήρησης της τριμερούς χρηματοδότησης, καθώς η πρόταση των δανειστών αν εφαρμοστεί ως έχει προσιδιάζει στα πρότυπα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σχετικές ειδήσεις