ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΚ: Νέο «κούρεμα» συντάξεων λόγω των «δώρων» Τσίπρα ζητούν οι Ευρωπαίοι

ΣΟΚ: Νέο «κούρεμα» συντάξεων λόγω των «δώρων» Τσίπρα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Τη μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη, φέρεται να τρώει η ελληνική κυβέρνηση από τους «σκληρούς» του Eurogroup, με μπροστάρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο «μποναμάς» Τσίπρα στους συνταξιούχους, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περάσει αναίμακτα.

Οι δανειστές της Ελλάδας εγείρουν νέες απαιτήσεις, με χαρακτηριστική τη «γραμμή Σόιμπλε» η οποία απαιτεί υποχρεωτικό αυτόματο κόφτη στις συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016!

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ή νέα συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup γα να διευθετηθεί το ζήτημα των έκτακτων παροχών που αποφάσισε το Μαξίμου, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις τους απαιτώντας από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε αυτομάτως θα μπει κόφτης στις συντάξεις.

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν μάλιστα να υπάρξει σαφής αναφορά περί ισοδύναμων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, μέσα στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά πάσα πιθανότητα θα αποσταλεί αύριο.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν ρητή δέσμευση για περαιτέρω μείωση συντάξεων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς δείκτες. Αυτή είναι η απάντηση στις μονομερείς όπως υποστηρίζουν ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να δώσει έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα πως «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Στο μεταξύ ωστόσο, να δεχτούν τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου ότι «δεν θα το ξανακάνει» και να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος, χωρίς να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group και χωρίς να απαντήσουν ή να διαρρεύσουν το περιεχόμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ζητά η κυβέρνηση για να λυθεί η «παρεξήγηση», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, με τους Θεσμούς, που προκάλεσαν τα «δώρα» του.

Δύο βέτο μπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, δεν επιτυγχάνεται ομοφωνία για να συγκληθεί το EwG, καθώς Αυστρία και Γερμανία δεν πείθονται από τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι από τους Θεσμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συνάδουν με το πρόγραμμα διάσωσης.

Την ίδια ώρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε σύγκληση των υπουργών Οικονομικών.

Συνεχίζονται και αύριο οι διαβούλευσεις

Για αύριο, Πέμπτη (22/12), πάντως παρατάθηκαν οι όποιες εξελίξεις με στόχο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή της ελληνικής επιστολής με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις τελούν οι Βρυξέλλες, η οποία, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, κατά πάσα πιθανότητα θα αποσταλεί αύριο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η επιστολή συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά «οδεύουμε προς μία λύση», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτο Eurogroup.

Την πεποίθηση, τέλος, ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση για το «ξεμπλοκάρισμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, εξέφρασε πηγή της ευρωζώνης.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα». «Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις