ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Δείτε τι αλλάζει

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Δείτε τι αλλάζει
EUROKINISI (ΑΡΧΕΙΟ)

Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρά τον Σεπτέμβριο η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, ώστε το Δημόσιο να είναι σε θέση να καταβάλλει, να ελέγχει και να διακόπτει την επιδότηση των δόσεων στεγαστικού δανείου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επίτευξη των δύο πρώτων συμφωνιών ανάμεσα σε δανειολήπτες και τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών δανείων ακόμα και σε βάθος 25ετίας με χαμηλό επιτόκιο 2% και επιδότηση δόσης 40% στη μία περίπτωση και 50% στη δεύτερη. Προκειμένου, όμως, να αρχίσει να καταβάλλεται η επιδότηση της δόσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας και οι πρώτες ενισχύσεις αναμένεται να καταβληθούν το φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο.

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να δαπανηθεί εντός των επομένων μηνών, δεδομένου ότι οι αιτήσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες είναι περίπου 30, παρά το γεγονός ότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει περίπου 70.000 χρήστες.

Με την επικείμενη αναβάθμιση της πλατφόρμας οι δικαιούχοι επιδότησης θα καλούνται να συμπληρώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους στον οποίο κάθε μήνα θα πιστώνεται η επιδότηση. Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ένα πλέγμα προϋποθέσεων και ελέγχων με τον έλεγχο των δανειοληπτών να γίνεται σε μηνιαία βάση, πριν καταβληθεί η επιδότηση.

Το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Πηγή πληροφοριών: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Πώς σώθηκε ο τρίτος δύτης;

results.it.minedu.gov.gr: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει - Εδώ θα δείτε τις Βάσεις 2019

Σχετικές ειδήσεις