ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακός χάρτης πορείας για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050

Ενεργειακός χάρτης πορείας για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050

Mηδενικές θα πρέπει να είναι οι εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης κατά περισσότερο από 80% έως το 2050.


Ο ενεργειακός χάρτης πορείας για το 2050, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά στον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό χωρίς να διαταραχτεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ανταγωνιστικότητα.

Έπειτα από ανάλυση διαφόρων σεναρίων, στο έγγραφο αυτό περιγράφονται οι συνέπειες ενεργειακού συστήματος χωρίς εκπομπές άνθρακα και το πλαίσιο πολιτικής που απαιτείται.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προβούν στις απαιτούμενες επιλογές στον ενεργειακό τομέα και να δημιουργήσουν σταθερό επιχειρηματικό κλίμα για ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως μέχρι το 2030.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος, Günther Oettinger, δήλωσε: «Μόνο ένα νέο ενεργειακό μοντέλο θα καταστήσει το σύστημά μας ασφαλές, ανταγωνιστικό και βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση. Διαθέτουμε πλέον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα άσκησης πολιτικής που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστούν οι σωστές επενδύσεις».

Ειδικότερα η ανάλυση βασίζεται σε ενδεικτικά σενάρια που δημιουργήθηκαν με διαφορετικούς συνδυασμούς των τεσσάρων κύριων τρόπων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα (ενεργειακή απόδοση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια και δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα).