ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τελική πρόταση των τραπεζών για το PSI+

Η τελική πρόταση των τραπεζών για το PSI+

Μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, και πάντως πριν από το τέλος της ημέρας, το IIF, αναμένεται ότι θα καταθέσει τη δική του τελική πρόταση, αναφορικά με το ελληνικό PSI+ και ειδικότερα για το επιτόκιο με το οποίο θα πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδο των πιστωτικών ιδρυμάτων, η πρόταση αυτή «θεωρείται και είναι ελκυστική» και προβλέπει: επιτόκιο 4% για τα πρώτα 3 χρόνια εφαρμογής της διαδικασίας, 4,5% για τα επόμενα 5 χρόνια και τέλος 5% για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια πρόταση, που λίγο απέχει ουσιαστικά από τις ελληνικές απαιτήσεις, όπως είχαν διατυπωθεί στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, έχει την έγκριση του IMF, καθώς δεν απέχει πολύ κι από τις δικές του απαιτήσεις, όπως ορίζονται από ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν και με «δυο κουβέντες», θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

Ζητούμενο, τώρα, αποτελεί ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης. Η πιθανότητα να είναι αρνητική, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Τα περιθώρια που έχει είναι μάλλον μικρά και η απάντηση που μπορεί να δώσει είναι μάλλον, μόνο, θετική.

Όλα αυτά, όμως, θα κριθούν στην πράξη μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αν η πρόταση κατατεθεί σήμερα, τότε το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει γίνει και η επιστροφή της. Όπερ σημαίνει ότι το μυστήριο θα λυθεί γρήγορα. Πάντως, αν κι αυτό το PSI αποτύχει στην πράξη, τότε είναι σε όλους κατανοητό ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια κανονική πτώχευση, με ό, τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.