ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγγλικό δίκαιο για τα νέα ομόλογα

Αγγλικό δίκαιο για τα νέα ομόλογα

Οι πιστωτές φέρεται να επικρατούν έναντι του ελληνικού κράτους σχετικά με το δίκαιο που θα διέπει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα εκδοθούν στα πλαίσια της ανταλλαγής χρέους (PSI) θα διέπoνται από το βρετανικό δίκαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της, η Ελλάδα και ιδιώτες δανειστές της κατέληξαν την Παρασκευή σε προκαταρκτική συμφωνία επί του θέματος.

"Τούτο σημαίνει πως (τα νέα ομόλογα) θα αποτελούν ομόλογα υψηλής ή τουλάχιστον υψηλότερης διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο", είπε η εφημερίδα.

Οι ομολογιούχοι και το δημόσιο είπαν σε κοινή τους ανακοίνωση την Παρασκευή ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες και ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την πιστωτική διαβάθμιση των νέων ομολόγων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα και προβλέπεται και νέα σύσκεψη του steering committee με το ελληνικό Δημόσιο πριν από τα Χριστούγεννα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για το επιτόκιο και για τις τελικές επιλογές του «κουρέματος» των ομολόγων.