ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικολακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Νικολακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας
Intime
Με μεγάλες καθυστερήσεις προχώρησε η υπογραφή της διυπουργικής απόφασης για την απαλλαγή του δανειολήπτη που αιτείται προστασία της πρώτης του κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να προσκομίσει δικαιολογητικά, όπως το πιστοποιητικό βαρών της οικίας του. 

Ο κ. Γεώργιος Αν. Νικολακόπουλος Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, δεν λύνει όμως το πρόβλημα του ελάχιστου αριθμού οφειλετών που οφελούνται » τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος και συνέχισε «σημειωτέον ότι και στο Νόμο Κατσέλη η προσκόμιση περίπου 25 εγγράφων με την κατάθεση της Αίτησης θα μπορούσε να μειωθεί για να διευκολυνθεί η διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής του δανειολήπτη ο κ. Νικολακόπουλος διευκρίνισε «η διαδικασία του νόμου 4605/2019 για την προστασία της κύριας κατοικίας, προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή, με αποτέλεσμα έως τώρα ελάχιστοι συμπολίτες μας να έχουν προστατευτεί (περίπου 10!)».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο οι πρόσφατες αλλαγές, οι οποίες βελτιώνουν μεν το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, αλλά δεν είναι επαρκείς για τη διεύρυνση του πεδίου προστασίας, είναι οι εξής:

  • Προστατεύεται και η κατοικία στην οποία δεν διαμένει προσωρινά ο δανειολήπτης, λ.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί κ.α. που έχουν πάρει μετάθεση.
  • Διευκολύνονται οι συγκύριοι του ακινήτου στην προστασία της κατοικίας τους, όπως οι διαζευγμένοι σύζυγοι.
  • Ρυθμίζονται και οφειλές προς εταιρείες παροχής πιστώσεων (όχι μόνο τράπεζες).
  • Βελτιώνονται οι διαδικασίες για διόρθωση και επανυποβολή της σχετικής αίτησης.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα να υπεισέλθει εγγυητής στη ρύθμιση.
  • Ορίζεται η ελάχιστη αμοιβή του Δικηγόρου του δανειολήπτη που θα πληρωθεί από την τράπεζα, η οποία έχει την πρώτη υποθήκη στην οικία του.

Ο κ. Νικολακόπουλος εκτιμά ότι «είναι επιβεβλημένο να γίνουν άμεσα δύο περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε να προστατευτούν περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας».

Οι βελτιώσεις σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο:

  • Να καθοριστεί το καθαρό κεφάλαιο της οφειλής ως όριο υπαγωγής στο προστατευτικό πλαίσιο του Ν.4605/2019 και όχι το υπολογισμένο από την τράπεζα συνολικό χρεωστικό υπόλοιπο (το οποίο περιέχει τόκους, ανατοκισμούς, προμήθειες, έξοδα κ.α.)
  • Να οριστεί το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (όπως ίσχυε στο Νόμο Κατσέλη), ως προυπόθεση για μείωση του χρεωστικού υπολοίπου και όχι το 120% της εμπορικής αξίας αυτής (και μάλιστα αξίας σύμφωνα με τον εκτιμητή της τράπεζας!).

Έτσι, όπως σημείωσε ο δικηγόρος «θα υπάρξει πραγματική προστασία και θα απορροφηθούν τα 150.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν προβλεφθεί για την επιδότηση της δόσης της ρύθμισης, σε δανειολήπτες που πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύνταξη πριν τα 67 έτη - Τι πρέπει να ξέρετε

Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε θα δοθεί - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Σχετικές ειδήσεις