ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δυστυχώς! Αυτοί «κόβονται» και δεν θα πάρουν τα 700 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δυστυχώς! Αυτοί «κόβονται» και δεν θα πάρουν τα 700 ευρώ
«Ανάσα» για 200.000 οικογένειες
PIXABAY

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μέρισμα 700 ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου για 250.000 οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά εξήγγειλε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας - Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για... πετσόκομμα 

Ο υπουργός Οικονομικών αρχίζοντας την τοποθέτησή του για το κοινωνικό μέρισμα τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και τα νοικοκυριά που θα δικαιούνταν το κοινωνικό μέρισμα από τις 200.000 που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας αυξήθηκαν τώρα στα 250.000.

Ο κ. Σταϊκούρα, ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος στις ομάδες τις οποίες οριοθέτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 700 ευρώ ανά νοικοκυριό σε συνολικά 250.000 νοικοκυριά που απαριθμούν 953.000 μέλη.

Αναλυτικά, το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε δικαιούχους που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

1η ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων μελών: 19.140

2η ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ένα από τα μέλη της είναι μακροχρόνια άνεργος (ήτοι άνω των 12 μηνών) και με ένα εξαρτώμενο τέκνο τουλάχιστον και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων: 163.718

3η ομάδα: Οικογένεια και με τους δύο γονείς γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων: 40.927

4η ομάδα: Οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος ΑΜΕΑ έως 24 ετών - Αριθμός ωφελούμενων: 25.632

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μέσω taxisnet με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Προϋποθέσεις

  • Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 χρόνια.
  • Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Κόφτες...

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων θα ισχύσει και όριο για καταθέσεις, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων. Για όλες τις κατηγορίες παραπάνω ορίζεται όριο το ποσό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αναφέρεται σε περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το μέρισμα του 2019.

Όπως και τις προηγούμενες φορές τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν το επίδομα με την υποβολή μιας απλής αίτησης. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα, λέει από την πλευρά της η Κουμουνδούρου.

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν, αντί για 3,5 εκατ. δικαιούχοι, μετά βίας 250.000 νοικοκυριά.

Δε φθάνει που τα αυστηρά κριτήρια που έχει βάλει αφήνουν εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και ΑΜΕΑ άνω των 24 ετών και τις περισσότερες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τώρα, η κυβέρνηση των «αρίστων» και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ισχυρίζονται ψευδώς ότι το μέρισμα είναι κουτσουρεμένο επειδή είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσκεμμένα συγχέουν δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα.

Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως «ψίχουλα», επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ. Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της και αυτό αποδεικνύεται και στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα του μερίσματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020 - Μέχρι πότε μπορείτε να καταθέσετε πινακίδες

Επίδομα θέρμανσης 2019: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Σχετικές ειδήσεις