ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στις εισφορές για «μπλοκάκια»

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στις εισφορές για «μπλοκάκια»
Pixabay

 Tο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταργήσει το διπλό χαράτσι που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση στους μισθωτούς με «μπλοκάκι». 

Υπενθυμίζεται πως με το φορολογικό πλαίσιο που είχε ορίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, οι εισφορές στα «μπλοκάκια», ακόμη και στους ευκαιριακά απασχολούμενους υπολογίζονταν σε 20% (φόρος) και επιπλέον 20,28% ασφαλιστικές εισφορές επί της αμοιβής που λαμβάνουν.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με "μπλοκάκι" όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Έτσι, όσοι είναι μισθωτοί σε μία επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με «μπλοκάκι», θα πληρώσουν, το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το μπλοκάκι δεν θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, απαλλάσσονται, το 2020, από εισφορές οι αμοιβές όσων κόβουν απόδειξη δαπάνης, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές αυτές δεν ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ ετησίως. Για όσες αμοιβές με απόδειξη δαπάνης που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί το "καθεστώς" των εισφορών, αν και το πιθανότερο είναι να υπαχθούν σε κάποια "κλίμακα" εισφορών.

Αναφορικά με τα «μπλοκάκια» με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο «μπλοκάκι»), οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ή θα υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Τέλος, σχετικά, με τα «μπλοκάκια» με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο «μπλοκάκι») θα συνεχίσουν το 2020 –σύμφωνα με το βασικό σενάριο– να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα πάρετε τα 700 ευρώ - Η αίτηση και οι παγίδες

Σχετικές ειδήσεις