ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Μάχη» για τα αναδρομικά στο ΣτΕ: Πότε θα βγει η απόφαση - Όσα υποστήριξαν οι δύο πλευρές

«Μάχη» για τα αναδρομικά στο ΣτΕ: Πότε θα βγει η απόφαση - Όσα υποστήριξαν οι δύο πλευρές

Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε την Παρασκευή, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα του ΕΦΚΑ να διεξαχθεί πρότυπη - πιλοτική δίκη, για την υπόθεση αναδρομικών και περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων όσο και για την κατάργηση από 01/01/2013 του 13ου και 14ου μισθού (σ.σ. δώρα - επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας). 

Κι αυτό με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι.

Οι δικηγόροι των συνταξιουχικών Σωματείων απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Τόνισαν ακόμη, ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

Ακόμα, αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Τι υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,

Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και

Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν ότι είχε δικαίωμα να ζητήσει πρότυπη - πιλοτική δίκη, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Τέλος, υποστήριξαν ότι στην περίπτωση που οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.