ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: «Ράλι» για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι δανειολήπτες - Τελευταία ευκαιρία

Πρώτη κατοικία: «Ράλι» για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι δανειολήπτες - Τελευταία ευκαιρία
Pixabay

Έντονη κινητικότητα για ρυθμίσεις δανείων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -  Σφίγγει ο κλοιός για τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που πήρε το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες, μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, 43.400 πολίτες, με «κόκκινα» δάνεια κύριας κατοικίας άνω των 3 δισ. ευρώ, παρέκαμψαν την πλατφόρμα και πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα τους.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το α’ εξάμηνο, υπολογίζεται αναλογικά ότι το 2019 μπορεί να έγιναν τουλάχιστον 80.000 ανάλογες ρυθμίσεις δανείων.

Τελευταία ευκαιρία για τους κόκκινους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση

Περίπου δυόμιση μήνες πριν την εκπνοή (στις 30/04) του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την έλευση του νέου πτωχευτικού δικαίου οι οφειλέτες «κλείνουν ραντεβού» με τα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Τρέχουν στις τράπεζες οι δανειολήπτες καθώς θα πρέπει έως τα τέλη Απριλίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σώσουν την πρώτη τους κατοικία από πλειστηριασμό.

Εκτός όμως από το λίγο χρόνο που απομένει για την εκπνοή του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι οφειλέτες έρχονται αντιμέτωποι και με μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζουν οι τράπεζες για τον "Ηρακλή". Τα τραπεζικά ιδρύματα θα μεταφέρουν τις αποφάσεις για τον χειρισμό των κόκκινων δανείων στους επενδυτές που θα αγοράσουν τα δάνεια. Με αυτό τον τρόπο χάνεται κάθε ελπίδα για διάσωση ή έστω μία ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι πολύ πιο βιώσιμες ρυθμίσεις που προσφέρουν πια οι τράπεζες «αποσπούν» οφειλέτες δανείων και από την πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 (προστασία πρώτης κατοικίας), αλλά και από τον νόμο 3869/2010 (ν. Κατσέλη), επιταχύνοντας, έτσι, το ξεκαθάρισμα του τοπίου των κόκκινων οφειλετών και φέρνοντας πιο κοντά τα αποκαλυπτήρια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τη μεγαλύτερη στροφή των δανειοληπτών στις τράπεζες για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποδεικνύουν και τα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 65.393 ενδιαφερόμενοι χρήστες από το σύνολο των περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμων χρηστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΓΔΙΧ, κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

Προκειμένου να διασφαλιστεί πως έχει παρασχεθεί κάθε ενημέρωση και βοήθεια στους χρήστες της πλατφόρμας, η ΕΓΔΙΧ αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία πέραν του login, ρωτώντας τους χρήστες αν συνάντησαν κάποια τεχνική δυσκολία, έχουν νομικές απορίες ή χρειάζονται βοήθεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ είναι ότι από τους 65.393 δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, μόνο 43.398 έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι 21.995 χρήστες δεν έχουν συναινέσει στην άρση απορρήτου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με το θέμα στη Βουλή, είπε ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δυνητικά μπορεί να ενταχθούν 131.808 πολίτες με κόκκινα δάνεια «ένας στους δύο απ’ αυτούς που δυνητικά μπορούσαν, δεν έχει μπει. Από αυτούς που μπήκαν οι 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους. Πέφτουμε στους 43.398. Από χθες έχουν φύγει ερωτηματολόγια. Τους ψάχνουμε. Οι εκτιμήσεις είναι πως το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που δηλώνει στην Εφορία. Το 1/3 έχει υψηλότερα εισοδήματα και το υπόλοιπο δεν είχε 90 μέρες σε καθυστέρηση. Ουσιαστικά περίπου 2.000 πολίτες αξιολογούνται ότι θα πάρουν την προστασία μέσω της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απεργία Τρίτη (17/02): Ακινητοποιημένα τα Μέσα Μεταφοράς - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας

Σχετικές ειδήσεις