ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα «στοιχίσει» η BlackRock στις ελληνικές τράπεζες;

Πόσο θα «στοιχίσει» η BlackRock στις ελληνικές τράπεζες;

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) το πόρισμα των ελεγκτών της αμερικανικής εταιρίας BlackRock, σχετικά με την κατάσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με το θέμα, υποστηρίζουν ότι το κρίσιμο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για σήμερα το μεσημέρι, στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, και όπως είναι φυσικό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τα εκεί.

Ωστόσο, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν ότι «η έκθεση μπορεί να παραδοθεί σήμερα, αλλά λεπτομέρειές της μην περιμένετε να μάθετε πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας».

Ο λόγος;

Στην ΤτΕ δεν θέλουν να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους κόλπους του ελληνικού τραπεζικού λόμπι, εξαιτίας της ζημίας που θα υποστεί από το «κούρεμα» του 50% του χρέους, μέσω του PSI+.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από μια κατ' αρχήν εκτίμηση που έχει γίνει, υπολογίζεται ότι μόνο η έκθεση της BlackRock θα στοιχίσει στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών περί τα 15 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ύψος υπολογίζεται η οικονομική «ένεση» που θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προβλέψεις για επισφάλειες και όχι μόνο, που θα προκύψουν από τον έλεγχο.

Το ποσό μπορεί να ακούγεται υψηλό, θεωρείται όμως 100% ρεαλιστικό, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο, η πλήρης επιβεβαίωσή του αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν θα αρχίσει η διαρροή των συμπερασμάτων της BlackRock.

Και τότε θα φανεί ποια άποψη θα επιβεβαιωθεί στην πράξη: η αισιόδοξη ή η απαισιόδοξη.

Τα στοιχήματα πάντως, είναι υπέρ της δεύτερης, αυτή τη στιγμή.