ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υβριδικός σταθμός στο Αμάρι Ρεθύμνου

Υβριδικός σταθμός στο Αμάρι Ρεθύμνου

«Ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος ποταμών Νομού Ρεθύμνου- Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», είναι το μεγάλο έργο που παίρνει πλέον σάρκα και οστά στο Ρέθυμνο, έργο τεράστιας περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα.


Στο τελικό στάδιο έφτασαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος ποταμών Αμαρίου, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, οι οποίες κράτησαν μία ολόκληρη εικοσαετία.

Στα προσεχή τέσσερα- πέντε χρόνια, στο Ρέθυμνο θα λειτουργεί ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στους ποταμούς στο Αμάρι, ο πρώτος αυτού του μεγέθους, μιας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Πολυτεχνείο Κρήτης οργανώνουν τα πάντα ώστε η ισχύς του σταθμού να είναι 50 MW. Για το μέλλον υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση της δυνατότητας παραγωγής μέχρι και 100 MW.

Η Γεωλεκάνη του φράγματος που θα εξυπηρετεί το σταθμό, είναι ύψους 55 μέτρων και «φιλοξενεί» 22 εκατ. κυβικά νερού τα οποία θα βοηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης.

Στοιχεία του ΟΑΔΥΚ παρουσιάζουν τα παραπέρα οφέλη, που αφορούν στο περιβάλλον και δείχνουν μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,3% και μείωση στο κόστος καυσίμου κατά 5,5% σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ρoή Ειδήσεων