Πλησιάζει σε συμφωνία για την Ιρλανδία η ΕΕ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία , βρίσκονται οι υπουργοί...

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία , βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) για να οριστικοποιήσουν τους όρους που πρέπει να πληροί η Ιρλανδία έναντι της βοήθειας αυτής και να επικυρώσουν τη στήριξη αυτή, ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης τελούν υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το Δουβλίνο ενδέχεται να δεχτεί ένα επιτόκιο 6,7% για τη βοήθεια αυτή.

Σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση και η αποστολή των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν όσον αφορά τις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης που προβλέπει οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δουβλίνο, το οποίο προορίζεται κυρίως για τις τράπεζες.

Παράλληλα στο Παρίσι, η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνέχισε σήμερα τις διαβουλεύσεις "για την κατάσταση στη ευρωζώνη" με τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες.

"Σε μια συνέχιση της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ, την Πέμπτη, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις του για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ με τηλεφωνικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ιρλανδία.

Επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ "χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013" αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις "εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013".

 

Πηγή: newscode.gr