ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ΦΠΑ

«Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ΦΠΑ

Οικονομική «ένεση» στα τουριστικά καταλύματα - Ποιοι κερδίζουν τον ΦΠΑ για εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. 

Οι ξενοδόχοι κάθε χρόνο κάνουν εργασίες στα τουριστικά τους καταλύματα. Φέτος λόγω κορονοϊού δεν υπήρχαν κρατήσεις και συνεπώς ούτε προκαταβολές για να πραγματοποιήσουν τις εργασίες συντήρησης αλλά και αναβάθμισης.

Για να ενισχυθούν οι τουριστικές μονάδες, το ΥΠΟΙΚ «έβγαλε από το συρτάρι» μια απόφαση του 1987, η οποία προβλέπει απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών. Η απαλλαγή θα ξεκινήσει να «τρέχει» από 1η Ιουλίου.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται απαλλαγή από τον ΦΠΑ

Η απαλλαγή αφορά σε δαπάνες κατασκευής για κτήρια, κτίσματα και κατασκευαστικές εργασίες εν γένει επί κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή των υπηρεσιών της και ο φόρος που αναλογεί στις εργασίες αυτές είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις:

  • η κατασκευή, η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνεται επί ακινήτου που ανήκει είτε κατά κυριότητα στην υποκείμενη στον φόρο επιχείρηση είτε έχει οποιαδήποτε έννομη σχέση επί αυτού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών
  • ο υποκείμενος στον φόρο επενδυτής, υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως δικαιολογητικό για τη επένδυσή του την σύμβαση ή τις συμβάσεις κατασκευής του έργου, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που έχει συνάψει με τον αντισυμβαλλόμενό του και την σχετική με το έργο άδεια δόμησης
  • Για κάθε σύμβαση εκδίδεται ξεχωριστή βεβαίωση, για καθαρή αξία κατασκευαστικών εργασιών ισόποση του αντίστοιχου ανταλλάγματος που αναγράφεται στην συγκεκριμένη σύμβαση, θεωρημένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χορηγούμενης βεβαίωσης.
  • Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες ακολουθείται η ίδια διαδικασία με βάση τη συμπληρωματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του επενδυτή και του αντισυμβαλλόμενού του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός για όλους 2020: Προς παράταση το πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές